• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

26.01.2015

16:09

NAJMLAĐI U ISTORIJI Cipras bez kravate položio zakletvu za premijera Grčke

Vesti

NAJMLAĐI U ISTORIJI Cipras bez kravate položio zakletvu za premijera Grčke

Podeli vest

Lider ultralevičarske grčke stranke Siriza Aleksis Cipras položio je danas zakletvu za premijera Grčke, čime je postao najmlađi nosilac te funkcije u poslednjih 150 godina


Cipras (40) je, suprotno tradiciji, položio sekularnu zakletvu, umesto verske pravoslavne ceremonije kojom su grčki premijeri dosad stupali na funkciju, obećavši da će "uvek služiti interesima grčkog naroda", prenela je agencija AP.

Lider Sirize je prekršio još jednu tradiciju time što je na ceremoniju polaganja zakletve za premijera došao bez kravate, koju inače nikad ne nosi.

Grčka je danas dobila novu vladu, posle kraćih pregovora na kojima je desničarska Nezavisna partija Grka (ANEL) pristala da podrži levičarsku Sirizu, stranku pobednicu juče održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, kojoj su nedostajala samo dva mesta u parlamentu da bi osvojila većinu.

I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se merama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Tanjug/AP

Lider ANEL-a Panos Kamenos izjavio je jutros nakon pregovora da će podržati imenovanje lidera Sirize Aleksisa Ciprasa za novog premijera, prenela je grčka agencija ANA.

Nakon saopštenja o dogovoru dve stranke koje se protive merama štednje u Grčkoj, finansijsko tržište je reagovalo sa strepnjom pa je indeks Atinske berze oslabio za gotovo četiri odsto.

Siriza je pobedila na prevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine, pokazali su danas saopšteni zvanični rezultati Ministarstva unutrašnjih poslova.

Na osnovu prebrojanih 99,8 odsto glasova, Siriza ima 8,5 odsto više glasova od konzervativne stranke Nova demokratija premijera Antonisa Samarasa koji je sa 27,81 odsto glasova osvojila 76 mesta u grčkom parlamentu.

U parlament su ušle i neonacistička Zlatna zora sa osvojenih 6,28 odsto glasova odnosno 17 mesta, Potami sa osvojenih 6,05 odsto glasova odnosno osvojenih 17 mesta i Komunistička partija Grčke sa 5,47 odsto glasova odnosno 15 mesta.

Nezavisna partija Grka sa osvojenih 4,75 odsto glasova ima 13 mesta u parlamentu kao i PASOK sa osvojenih 4,68 odsto glasova, navodi grčko ministarstvo unutrašnjih poslova.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija