• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Webtribune/telegraf

02.02.2015

09:22

PUTINOVA PORUKA OLIGARSIMA Radite za Rusiju, ili vas nema!

Vesti

PUTINOVA PORUKA OLIGARSIMA Radite za Rusiju, ili vas nema!

Podeli vest

Ruski oligarsi odlučili su da podrže stabilizaciju rublje, da započnu sa izbacivanjem dolara i da potvrde svoju odanost državi tako što su dali kontrolu Putinu, piše Webtribune

Pojedini liberali pričaju kako će ruska ekonomija uskoro doći do potpunog kolapsa i sve bi to bilo vrlo lepo da pravi Rusi nisu svesni u kakvom je stanju Rusija zaista.

Pred Rusima je teška godina, ali je prosto nemoguće da oni žive u konstantnom strahu da će “oligarsi zbaciti Putina i izvesti patriotski Majdan”. To je ono u šta manipulatori žele da ubede javnost, ali im ne uspeva jer su Rusi svesni da se sve odigrava u suprotnom smeru.

U radnom planu strukture ruske ekonomije, Kremlj je odlučio da uzme u obzir i pozitivna i negativna iskustva krize 2008. godine uz amandmane na trenutne geopolitičke realnosti.

Vladimir Putin je dao oligarsima izbor: da rade za državu (izbacivanje dolara, podržavanje rublje, prebacivanje kontrole preduzeća u vlasništvo Rusije…) ili će se država “izboriti” sa njima i oduzeti im imovinu.

Oligarsi su imali vremena da razmisle, a prvi rezultati su se pojavili odmah. Odluka Ališera Usmanova da prebaci kontrolu svojih kompanija (Megafon, Metalloinvest) u Rusiju jeste znak da su najpametniji oligarsi rizikovali i dobili. Usmanovu se može samo zavideti, obzirom da su njegovi finansijeri još letos probili na kinesko tržište.

Reuters

Veoma neočekivani primer dobrog poteza jeste vlasnik AFK Sistema, Jevtušenkov. On je imao sve predispozicije da postane Kodorovski 2, kao i mnogi drugi. Ipak, Jevtušenkov se „prebacio“ za samo par meseci, dok Kodorovskom nije bilo dovoljno ni 10 godina u zatvoru. Zanimljiva je njegova tvrdnja koja se nije dopala Zapadu, a koju je nedavno izjavio povodom dolara:

- Ovo je veštačka situacija, koja je napravljena u panici i koja će se povući u februaru ili martu, nakon čega će dolar pasti i ponovo povećati jaz sa evrom. Potrebno je samo malo sačekati. Ako neko u panici pribegne dolaru, izgubiće… pozovite me ponovo krajem marta - početkom aprila, da pričamo o ovoj temi. Tek tada ćete shvatiti da sam u pravu.

Pametni oligarsi odlučili su se da podrže stabilizaciju rublje, da započnu sa izbacivanjem dolara i da potvrde svoju odanost državi tako što su dali kontrolu Rusiji. Ovo će biti veoma česta pojava u 2015. godini.

Kako navodi Gref, država koristi ekonomsku i geopolitičku situaciju i kroz državne banke kreira finansijsko-industrijske grupe po cenu onih koji se nisu uklopili u novi ruski kapitalizam. Nije teško primetiti da je Kremlj trenutno u sukobu sa Zapadom i da se Rusija na Zapadu nikad neće tretirati kao jednaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija