• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

08.03.2015

15:24

PODEMOS: Evropo, okani se štednje, to vodi u haos!

Vesti

PODEMOS: Evropo, okani se štednje, to vodi u haos!

Podeli vest

Evropa mora da obustavi svoju politiku stroge štednje, inače će krajnje desničarski pokreti nastaviti da dobijaju na zamahu i predstavljaće istinsku opasnost po demokratiju, upozorio je Pablo Iglesijas, lider španske partije Podemos koja, poput grčke Sirize, nudi levičarsku alternativu

U intervjuu Rojtersu, Iglesijas (36), čija stranka Podemos, što u prevodu znači "Možemo", vodi po popularnosti u nekim anketama, kaže i da bi bilo kakva koalicija između španskog desnog centra i levog centra samo produžila ono što je nazvao ekonomskom propašću zemlje.

Iako krajnja desnica nije osvojila veliki deo terena u Španiji, Iglesijas izražava zabrinutost zbog sve veće privlačnosti pokreta kao što su grčka Zlatna zora i francuski Nacionalni fornt za neke španske glasače.

- Veoma je važno prihvatiti ruku koju pružaju neki poput nas koji se zalažemo za Evropu, koji branimo evropski projekat - ističe Iglesijas, koji je univerzitetski profesor.

On kaže da, iako je Podemos obazriv kada je reč o anketama prema čijim rezultatima ta stranka prednjači u odnosu na vladajuću Narodnu partiju (PP) i opozicionu Socijalističku partiju, njegova partija želi da osvoji apsolutnu većinu na opštim izborima koji bi trebalo da budu održani krajem godine.

- Imam utisak da bi, ukoliko se to ne dogodi, u ovoj zemlji mogla da bude formirana koalicija poput onih koje vladaju u mnogim drugim evropskim zemljama - navodi Iglesijas i upozorava da bi takva koalicija nastavila sa politikom koja je zemlju i dovela do propasti.

Podemos poziva na restrukturiranje ogromnog španskog duga i, iako Iglesijas priznaje da bi taj i drugi ekonomski koraci mogli da naiđu na otpor, on smatra da bi EU morala da "ozbiljno" sasluša svoju četvrtu najveću ekonomsku zemlju.
Politika stroge štednje nas vodi sve dublje u haos. Mi možemo da stvari poboljšamo - poručio je Iglesijas.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija