• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

13.03.2015

06:45

SENATOROVA VELIKA TAJNA Mekejn sarađivao s KGB u Vijetnamu!

Vesti

SENATOROVA VELIKA TAJNA Mekejn sarađivao s KGB u Vijetnamu!

Podeli vest

Antiruska retorika senatora Džona Mekejna može se objasniti njegovim kompleksom izazvanim, kako se pretpostavlja, saradnjom s KGB u vreme Vijetnamskog rata!

Materijale koji to potvrđuju otkrio je ruski novinar Oleg Lurje. U intervjuu radiju "Vesti FM", on je ispričao da je učešće Mekejna u Vijetnamskom ratu puno tajni. 

AP Photo

- U Vijetnamu su, kao što znamo, 66-67. godine bili prisutni i sovjetski vojnici, piloti. Potpukovnik Jurij Trušečkin je u oktobru 1967. godine oborio avion Džona Mekejna. Jednim preciznim projektilom uništio je američki avion. Vijetnamci su obično američke pilote, nakon obaranja njihovih aviona, jednostavno do smrti tukli motikama. I ranjeni Mekejn je poslat u zatvor koji su zvali "Hanojski Hilton", gde su uslovi bili veoma surovi. Međutim, tada se dogodilo nešto zbog čega su Mekejna praktično odmah prebacili u dobru bolnicu, gde su se starali o njemu i lečili njegove povrede. Tako nije postupano s ostalim zarobljenim Amerikancima - ističe novinar i nastavlja:

- Nakon izlečenja Mekejn je prebačen  u mnogo lagodniji logor za zarobljenike koji se zvao "Plantaža". Pritom, on je tamo boravio u zasebnoj prostoriji, imao je veoma dobre uslove, pa čak i klima-uređaj. Jer, Mekejn je u zarobljeništvu prvo počeo da sarađuje sa vijetnamskom, a potom i sa sovjetskom obaveštajnom službom. Zato su uzroci njegove strašne mržnje prema svemu što je vezano za Rusiju potpuno razumljivi - nastavlja Lurje.

Poznata su čak i imena pripadnika KGB koji su radili s budućim senatorom. To su Jevgenij Legostajev i Ivan Šport. Ubedivši se da je potpuno pod kontrolom, oni su čak dozvolili intervju u kojem je Mekejn, dok su njegovi ratni drugovi trunuli u jamama, govorio o humanosti Vijetnamaca.

Taj intervju je sačuvan.

- Prema njemu su se zaista dobro odnosili. Nije ga je trebalo tući i mučiti, kada ja sam sve rado pričao! - kaže Lurje i ističe da informacije o vijetnamskoj prošlosti senatora polako počinju da izlaze na površinu.

Sa arhiva koje se tiču rata u Vijetnamu uskoro bi mogla da bude skinuta oznaka tajnosti. Onda će biti veoma mnogo pitanja za senatora.

AP PHOTO

Ukoliko sve to ispliva na površinu, Mekejn će verovatno reći da je to falsifikat i osveta Rusije zbog njegovog stava, ali zanimljivo je da kada američki veterani iz Vijetnamskog rata pitaju Mekejna zašto su se prema njemu - samo prema njemu - Vijetnamci tako dobro odnosili, senator odgovara: zato što su saznali da je moj tata admiral!

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Kapetan Kuka

pre 9 godina

KGB je prava služba. "materijal je sačuvan" i izvadiće ga iz fioke kad zatreba. Struku treba poštovati.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija