• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

21.03.2015

14:26

OBNOVILI SARADNJU Posle tri godine održan sastanak J. Koreje, Kine i Japana!

Vesti

OBNOVILI SARADNJU Posle tri godine održan sastanak J. Koreje, Kine i Japana!

Podeli vest

Ministri spoljnjih poslova Južne Koreje, Japana i Kine danas su se u Seulu sastali prvi put posle tri godine i dogovorili da zajednički obnove trilateralni godišnji samit lidera njihovih zemalja

Oni su u zajedničkom saopštenju posle sastanka objavili da će se potruditi da što pre obnove godišnji trilateralni samit, koji se od 2008. održavao svake godine, a prekinut je u maju 2012. godine.

- Tri ministra spoljnjih poslova su se, u duhu fer sagledavanja istorije i kretanja napred u budućnost, dogovorili da na adekvatan način reše sporna pitanja, poboljšaju bilateralne veze i ojačaju trilateralnu saradnju - izjavio je južnokorejski šef diplomatije Jun Bjung-se na zajedničkoj konferenciji za novinare, preneo je AP.

Kineski ministar spoljnjih poslova Vang Ji je rekao da problemi koji se odnose na istoriju nisu problemi prošlosti, već sadašnjosti.

Sastanci šefova diplomatije ta tri azijska suseda prekinuti su zbog istorijskih i teritorijalnih sporova proisteklih iz brutalne japanske kolonizacije Korejskog poluostrva i invazije Kine u prvoj polovini 20. veka.

Antijapanska osećanja u Južnoj Koreji i Kini poslednjih godina su postala naročito rasprostranjena zbog toga što ljudi u tim zemljama smatraju da Japan pokušava da prikrije svoju krvavu prošlost. 

Iako Južna Koreja, Kina i Japan kao susedi u severoistočnoj Aziji imaju čvrste ekonomske veze, njihove odnose u celini kvare nerešena pitanja koja potiču još iz vremena kada je Korejsko poluostrvo bilo japanska kolonija i iz doba okupacije delova Kine pre i za vreme Drugog svetskog rata, navodi AFP.

Peking i Seul su se proteklih godina hladno distancirali od Tokija zbog tih pitanja, ali i aktuelnih sporova oko ostrvskih teritorija. To je remetilo saradnju tri azijske sile koje zajedno čine oko 20 odsto svetskog BDP.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija