• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.03.2015

10:56

SARKOZI TESNO POBEDIO LE PENOVU, levičari bez drugog kruga!

Vesti

SARKOZI TESNO POBEDIO LE PENOVU, levičari bez drugog kruga!

Podeli vest

Desničarske francuske partije na čelu sa strankom bivšeg predsednika Nikole Sarkozija tesno su pobedile krajnju desnicu u prvom krugu lokalnih izbora, koji se smatraju ključnim testom uoči predsedničkih izbora 2017, dok je vladajuća levica eliminisana iz drugog kruga glasanja u četvrtini kantona

Konzervativna alijansa, u čijem je sastavu Sarkozijeva opoziciona Unija za narodni pokret (UMP), osvojila je 32,5 odsto glasova, ispred krajnje desničarskog Nacionalnog fronta (FN) Marin Le Pen kome je pripalo 25,35 odsto glasova, dok je vladajuća Socijalistička partija na čelu sa predsednikom Fransoa Olandom uspela da zabeleži tek nešto više od 21 odsto glasova.

U sastavu pobedničke alijanse partija desnice i centra su, pored UMP, i Unija demokrata i nezavisnih (UDI) i MoDem.

Krajnji desničari vodili su tokom kampanje i očekuje se da će "proći" u drugom krugu izbora u nedelju, 29. marta, u skoro 1.100 kantona - administrativne jedinice nižeg ranga od departmana - što je više od polovine ukupnog broja kantona, prenela je agencija AFP.

Širom Francuske juče je, na oko 2.000 birališta, 43 miliona Francuza sa pravom glasa biralo svoje predstavnike za 101 departman, a izlaznost od 48,93 odsto je bila viša od očekivane.

Sudeći po rezultatima prvog kruga glasanja, levica neće biti na listi u četvrtini kantona u drugom krugu, navodi francuska štampa.

AP PHOTO



Prvi krug glasanja doneo je veliki uspeh partiji UMP i njenom novom predsedniku Nikoli Sarkoziju, koji je imao dvostruki cilj - da obrne odnos snaga sa levicom i da nadmaši FN, navodi "Figaro".

Sarkozi je ocenio da rezultati pokazuju "duboku težnju Francuza ka jasnim promenama".

Kad je reč o ekstremnoj desnici, ona nije izbila u čelo, što je premijer Manuel Vals pozdravio, ali je učvrstila svoju poziciju na lokalnom nivou, naročito na severu, osvojivši za 10 odsto više glasova nego na prethodnim lokalnim izborima 2011. godine, a "Mond" ocenjuje njene rezultate kao "istorijski uspeh".

- Mi smo jedini pobednici u prvom krugu. Povećali smo broj glasova i lokalno se učvrstili - istakla je jutros liderka FN Marin Le Pen u intervjuu za francusku televiziju BFM.

Istovremeno, premijer Vals je potvrdio za francuski radio RTL da je Socijalistička partija sa saveznicima elimisana u oko 500 kantona, ali je odbio da iznese bilo kakve prognoze za drugi krug glasanja, poručivši da "igre još nisu završene".

- Treba i dalje govoriti istinu o velikim izazovima sa kojima se zemlja suočava. Treba nastaviti politiku koja će dati razultate. Ne mogu da obećam da će nezaposlenost opasti, ali prema pokazateljima kojima raspolažemo, na dobrom smo putu - poručio je on.

Vals je ocenio kao "moralnu i političku grešku" stav Sarkozija da, u kantonima u kojima UMP neće učestvovati u drugom krugu, ta stranka neće pozvati svoje glasače da glasaju ni za FN ni za UMP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija