• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Guardian

30.03.2015

15:43

SKANDALČINA Australija greškom otkrila lične podatke svetskih lidera!

Vesti

SKANDALČINA Australija greškom otkrila lične podatke svetskih lidera!

Podeli vest

Lični podaci svetskih lidera, koji su učestvovali na samitu G20 u Brizbejnu, otkriveni su greškom Australijske imigracione službe, koja ih potom nije ni obavestila o tom propustu, piše danas "Gardijan".

List prenosi da je jedan zaposleni u imigracionoj službi slučajno poslao organizatorima fudbalskog turnira Azijski kup brojeve pasoša, podatke o vizama i druge identifikacione podatke učesnika samita.

Među učesnicima samita, čiji su podaci otkriveni, nalaze se predsednik Sjedinjenih Američkih Država Barak Obama, ruski predsednik Vladimir Putin, nemačka kancelarka Angela Merkel, kineski predsednik Si Ðinping, indijski premijer Narendra Modi, japanski premijer Šinzo Abe, indonezijski predsednik Joko Vidodo i britanski premijer Dejvid Kameron.

Public



Direktor Odeljenja za vize australijskog Ministarstva za imigraciju i zaštitu granica obavestio je australijskog komesara za zaštitu privatnosti o incidentu 7. novembra 2014. i potražio hitan savet.

U imejlu, koji je poslat kancelariji komesara, navodi se da je prema australijskim zakonima o slobodi protoka informacija, službenik u toj agenciji odgovoran za kršenje bezbednosti podataka jer je slučajno poslao lične podatke svetskih lidera članu lokalnog organizacionog komiteta Azijskog kupa, koji je u januaru održan u Australiji.

ZBOG SKANDALA PADA VLADA?

Gardijan prenosi da bi taj incident mogao da ugrozi australijski vladu, koja je prošle nedelje usvojila kontraverzne zakone, prema kojima telekomunikacione kompanije moraju dve godine da čuvaju podatke o telefonskom i internet saobracaju korisnika što je izazvalo zabrinutost. 
Članica Senata iz Zelene Stranke Sara Hanson-Jang istakla je da je vlada prošle nedelje tražila od australijskog naroda da joj poveri podatke na internetu, a sada "saznajemo da su otkrili podatke svetskih lidera".
- Ovo je još jedan ozbiljan propust nekompetentne vlade - smatra ona.

"Lični podaci, koji su otkriveni su ime, datum rođenja, zvanje, nacionalnost, broj pasoša, broj vize 31 svetskog lidera, među kojima su premijeri, predsednici i drugi visoki funkcioneri, koji su učestvovali na samitu G20", navodi se u imejlu i dodaje da je povreda zaštite ličnih podataka ljudska, a ne institucionalna ili sistemska greška.

Službenik nije proverio da li je u programu “Microsoft outlook” uneo pravog primaoca, što je dovelo do toga a imejl završi u rukama pogrešne osobe.

U imejlu se navodi da je "malo verovatno da je informacija dostupna javnosti" dodajući da odsustvo drugih ličnih podataka "znatno ograničava" rizik od povrede privatnosti.

Neovlašćeni primalac je obrisao imejl i "ispraznio folder sa obrisanim podacima", dodaje se u imejlu.

Iz lokalnog organizacionog komiteta Azijskog kupa poručuju da ne veruju da je imejl dostupan, da se može vratiti ili sačuvati negde van sistema.

Službenica imigracione agencije je, potom, dala preporuku da se svestki lideri ne obaveste o otkrivanju njihovih ličnih podataka. 

"S obzirom na to da su rizici o otkrivanju podataka veoma mali i da su preduzete mere da se ograniči dalja distribucija imejla, ne smatram da je neophodno da se obaveste klijenti o otkrivanju podataka", napisala je ona.

Public


Ta preporuka je u suprotnosti sa zakonima o zaštiti privatnosti u nekim zemljama, čiji su lideri učestvovali na samitu.

Zakoni o zaštiti licnih podataka Velike Britanije, Nemačke i Francuske propisuju da osobe, kod kojih je došlo do kršenja bezbednosti ličnih podataka, budu o tome obaveštene.

Ne zna se, međutim, da li je imigraciona služba naknadno obavestila svetske lidere o povredi bezbednosti ličnih podataka.

Zamenik lidera opozicije u Australiji Tanja Plibersek tražila je od premijera te zemlje Tonija Abota da objasni zašto svetski lideri nisu informisani o otkrivanju njihovih podataka.

Australijska imigraciona služba je, takođe, odgovorna za najveći propust kada je reč o zaštiti podataka, koje je načinila jedna državna agencija.

Britanski list "Gardijan" je u februaru 2014. godine otkrio da je agencija na sajtu greškom objavila podatke o skoro 10.000 ljudi u pritvoru, koji su većinom tražili zahtev za azil.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija