• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

31.03.2015

19:13

NATO KONVOJ STIGAO U PRAG Česi ga srdačno dočekali (FOTO)

Vesti

NATO KONVOJ STIGAO U PRAG Česi ga srdačno dočekali (FOTO)

Podeli vest

Konvoj američkih vojnika i oklopnih vozila, posle prolaska kroz više država istočne Evrope danas je bez incidenata stigao u Prag, gde su ga dočekale hiljade ljudi

Vojnike, učesnike operacije "Atlantska rešenost" koja ima za cilj da pokaže spremnost NATO da brani svoje članice, dočekali su i češki premijer Bohuslav Sobotka i ministar odbrane Martin Stropnicki.

Američki vojnici smešteni su u kasarnu kod Praga, a lokalni aktivisti su tamo organizovali rok koncert. Vojni konvoj će put u svoju bazu Vilzek u Nemačkoj, nastaviti sutra ujutro.

Jedan česki veb-sajt, javio je da je na okupljanju u kasarni bilo između 15.000 i 20.000 ljudi.

U kampanji na Fejsbuku i u proruskim medijima, prethodno je kritikovan prolazak konvoja, uz najave da će biti zaustavljen kada u nedelju 29. marta pređe češku granicu, ali su učesnici protesta očigledno bili u manjini u odnosu na one koji su izašli na tri granična prelaza kako bi dobrodošlicom dočekali vojnike, naveo je AP.

Konvoj od 516 vojnika i 118 oklopnih transportera krenuo je prošle nedelje iz Estonije preko Letonije, Litvanije i Poljske, a preko Češke će se vratiti u svoju bazu u Nemačkoj.
 

Tanjug

Konvoj je naišao na topao doček u Poljskoj i baltičkim državama, članicama NATO koje izražavaju zabrinutost da bi konflikt u Ukrajini mogao da bude pretnja po njihovu bezbednost, navela je američka agencija.

Češka vlada je odobrila prolaz američkih tenkova bez rasprave u parlamentu, zbog čega su aktivisti pokrenuli kampanju "Tenkovi? Ne, hvala!" protiveći se prolasku američkih oklopnih vozila kroz ovu zemlju.
 

Tanjug

Protivnici i pristalice prolaska američkog vojnog konvoja preko češke teritorije izašli su 28. marta na ulice Praga, ali su skupovi prošli bez incidenata.

Raniji protest zbog prolaska američkog konvoja kroz Češku organizovali su praški komunisti, inicijativa "Ne bazama", koja se protivila i postavljanju američkog antiraketnog štita u toj zemlji i pokret "Stop restituciji crkvene imkovine".

Predsednik Češke Miloš Zeman ne slaže se s mišljenjem da američki konvoj predstavlja okupacionu vojsku i poručio je da on prolazi kroz Češku, jer je to najkraći put do Bavarske, gde SAD imaju svoju bazu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!
UDARNO SAOPŠTENJE

Tragičan kraj srpskog specijalca! Nastradali podoficir iza sebe ostavio suprugu i troje dece!

Ronioci 72. brigade za specijalne operacije zajedno sa pripadnicima ronilačke jedinice Žandarmerije i pripadnicima Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova pronašli su jutros beživotno telo zastavnika Mijodraga Toškovića koji je prilikom jučerašnje realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu nestao u kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

16.04.2024

10:57

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija