• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.04.2015

13:56

PUTIN UPOZORIO Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini

Vesti

PUTIN UPOZORIO Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini

Podeli vest

Ruski predsednik Vladimir Putin upozorio je Izrael da ne prodaje oružje Ukrajini, kao odgovor na odluku Rusije da odobri prodaju unapređenog protivraketnog sistema odbrane u Iranu

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu je u međuvremenu osudio tu odluku Moskve, upozorivši da će se time samo podstaći iranska regionalna agresija, navode izraelski mediji.

 - To je izbor izraelskog rukovodstva. Njihovo je pravo da rade ono što misle da je odgovarajuće. Ako je (oružje koje žele da prodaju) smrtonosno oružje, mislim da će biti kontraproduktivno. Samo će dovesti do još jedne runde sukoba, povećati broj žrtava i ishod će biti isti -  prenose danas izraelski mediji izveštaje ruskih medija od sinoć.


Netanijahu je danas izjavio da je "Izrael ozbiljno zabrinut zbog ruskog snabdevanja Irana raketima S-300, dok Iran konstantno povećava agresiju u regionu."

 - Izrael takođe gleda sa zabrinutošću da te agresije nisu zabeležene u okvirnom sporazumu s Iranom i da (konačni ) sporazum nije uslovljen njihovim okončanjem - dodao je Netanijahu.

Putin i Netanijahu su o tome već razgovarali i Netanijahuov kabinet je saopštio da je on zvao Putina u utorak prošle nedelje da protestuje zbog plaranine isporuke S-300 vazdušnog sistema Islamskoj Republici Iranu. Kremlj je potvrdio poziv istog dana.U saopštenju Netanijahuovog kabineta je navedeno da je on "izrazio zaprepašćenjeIzraela zbog odluke... (i) rekao predsedniku Putinu da će taj korak samo povećati agresiju Iranu u regionu i destabilisati bezbednost na Bliskom istoku."

U odgovoru "Vladimir Putin je obrazložio odluku u trenutnom kontekstu i istakao činjenicu da zbog svojih taktičkih i tehničkih karakteristika, S-300 imaju isključivo odbrambeni značaj i ne predstavljaju pretnju po Izrael," naveo je Kremlj u saopštenju.

Izraelski vojni zvaničnici smatraju naoružavanje Irana ruskim raketama dodatnom preprekom pre potencijalnog vojnog udara na iranska nuklearna postrojenja. Izrael smatra da je ruska najava direktan rezultat okvirnog sporazuma velikih sila s Iranom. Jevrejska država se oštro protivi svakom sporazumu s Iranom koji ne podrazumeva uništenje vojne sposobnosti nuklearnog programa Irana. 

Državni sekretar SAD Džon Keri je takođe izrazio zabrinutost ruskom kolegi zbog odluke, prenose izraelski mediji. Vojska SAD je takođe slično postupila i portparol pukovnik Pentagon Stiv Voren je rekao:

 - Naše protivljenje toj prodaji je i dugo javno. Verujemo da nije od koristi - . Iran je sa svoje strane naglasio da bi to moglo dovesti do širenja saradnje i pomoći stabilnosti u regionu, preneli su iranski mediji.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17