• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.05.2015

08:42

PRAVDA POBEDILA Italija vraća penzionerima pet milijardi evra

Vesti

PRAVDA POBEDILA Italija vraća penzionerima pet milijardi evra

Podeli vest

Italijanski Ustavni sud ukinuo je danas odredbu po kojoj se penzije veće od 1.400 evra nisu uvećavale s rastom inflacije, što znači da će vlada morati da vrati penzionerima najmanje pet milijardi evra

 

 

 

U decembru 2011. godine, kada je zemlja bila pod velikim pritiskom zbog svog javnog duga, vlada Marija Montija uvela je drakonske mere štednje, među kojima je bila i reforma penzionog sistema, po kojoj su se penzije obračinavale na osnovu celog radnog staža, a ne samo poslednjih godina, kada je zarada najviša.

Takođe, za penzije veće od 1.400 evra mesečno, ukinuto je povećanje u skladu s rastom inflacije.

Ostalo je zapamćeno da je tu meru objavila tadašnja ministarka za socijalna pitanja Elsa Fornero, koja se tom prilikom rasplakala pred novinarima.

Ustavni sud danas je ukinuo ovu meru, zaključivši da je jedno "ustavom zagarantovano pravo bilo žrtvovano na nerazuman način".

Prema procenama, oko šest miliona penzionera sada ima pravo da traži od oko 250 evra godišnje, što će vladu ukupno koštati najmanje pet milijardi evra.

Kako navode italijanski mediji, penzioneri treba da podnesu sudu zahteve za obeštećenje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
stanko

pre 8 godina

sta napisa ovaj 1.400 evra ! a gde smo tu m isa nasim penzijama blago Zabarima, oni barem mogu sa tim parama da klopaju zabe, a mi sa nasim penzijama ni hleba

PAVLE

pre 8 godina

KAKVE SU DRUŠTVENO-POLITIČKE TENZIJE - ETO NA JESEN - JOŠ JEDNO SMANJENJE PENZIJE !!!

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija