• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.05.2015

14:21

CRNI SCENARIO! Incident na granici Ukrajine započinje svetski rat!

Vesti

CRNI SCENARIO! Incident na granici Ukrajine započinje svetski rat!

Podeli vest

Američki stručnjaci za pitanja Rusije vide opasnost da bi kriza u Ukrajini, koja je već odnela na hiljade života, mogla da eskalira, uprkos prekidu vatre koji se delimično poštuje


Nenadana akcija ruskih snaga na istoku Ukrajine ili incident između američkih i ruskih snaga mogao bi da izazove eskalaciju, izjavio je stručnjak za Rusiju iz Karnegijeve zadužbine za međunarodni mir Endrju Vajs.

Vajs je rekao da je nedavni incident gde su se američki i ruski vojni avioni gotovo sudarili iznad Baltika dodatno pojačao rizik, preneo je AP.

- Mislim da trenutno zatišje jednostavno ne deluje održivo. I samo je pitanje vremena pre nego što nešto podstakne novu spiralu eskalacije - dodao je Vajs.

Sukobi na istoku Ukrajine značajno su smanjeni od potpisivanja sporazuma o prekidu vatre u februaru u Minsku, ali sporadičnih okršaja i dalje ima duž linije fronta, duge 450 kilometara, koja razdvaja vladine i proruske snage.

Komandant NATO snaga u Evropi general Filip Bridlav izjavio je u četvrtak u Kongresu da deluje da su ruske snage iskoristile zatišje u borbi kako bi se pripremile za novu ofanzivu.

Ekonomske sankcije koje je Zapad uveo Moskvi zbog prisajedinjenja Krima Rusiji i krize u Ukrajini, najviše su osetili obični građani, navodi američka agencija.

Rusija je, međutim dobila izvestan prostor da odahne kada je reč o ekonomiji pošto se rublja stabilizovala od kraja prošle godine, zaustavljen je pad cena nafte, a izvoz kapitala iz zemlje je usporen.

AP PHOTO


Nedavno istraživanje javnog mnjenja nezvisne agencije Levada, pokazuje da je podrška građana Rusije predsedniku Vladimiru Putinu u aprilu bila ubedljivih 86 odsto.

- Videli ste neke loše vesti o ruskoj ekonomiji, ali ništa katastrofično ili strašno. Ništa što je do sada izneto na sto (u smislu sankcija) nije imalo efekta na to šta će Putin uraditi ili neće uraditi u Ukrajini sutra - kazao je Vajs.

Što se Ukrajine kao države tiče, Vajs je upozorio da je ona krhka, i da će biti teško za predsednika Petra Porošenka da ispuni ambicije o značajnim ekonomskim reformama i promenama političkog sistema, kojim je većinu od proteklih 25 godina dominirala korumpirana elita.

- U ovom trenutku svi znaci su loši - ocenio je stručnjak za Rusiju i profesor emeritus na Prinstonu i Univerzitetu Njujork Stiven Koen, dugogodišnji kritičar američke politike prema Rusiji.

U konfliktu u Ukrajini, prema podacima Ujedinjenih nacija, od aprila prošle godine, život je izgubilo najmanje 6.100 ljudi.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
PAVLE

pre 8 godina

E DA SE VI NISTE UMEŠALI - DAVNO BI MIR ZAVLADAO !!!

stanko

pre 8 godina

Svaka i najmanja kriza uvek eskalira kad se vi Amerikanci umesate u nju , ma gledajte vasa posla , ostavite ceo svet na miru , dosta bahatosti, nije ni cudo kakvi ste kakve se strasne stvari dogadjaju kod vas, a vi pravite analizu Ukrajinsko-Ruskih odnosa , doci ce i vama CRNI PETAK budite sigurni u to

SAMO SILOM OTERATI AMERIKANCE

pre 8 godina

Toliko su poceli da se sepure Evropom i ogoljeno da demonstriraju silu kao da je 1945. a ne 2015. Samo Rusi mogu oterati Amerikance iz Evrope i to URGENT!!

IVANKA

pre 8 godina

"MIROTVORCI" - ILI "MIROTVOROVI" ? REKLA BIH OVO - DRUGO !

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17