• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.05.2015

11:58

IRCI NA REFERENDUMU rekli "DA" gej brakovima (FOTO/VIDEO)

Vesti

IRCI NA REFERENDUMU rekli "DA" gej brakovima (FOTO/VIDEO)

Podeli vest

Odziv na istorijskom referendumu o legalizaciji istopolnih grakova u Irskoj bio je znatno veći od očekivanog, a procenjuje se da je većina glasala sa "da"

 

Brojanje glasova je počelo jutros u devet časova po lokalnom vremenu, a objavljivanje rezultata očekuje se posle podne.

Prvi rezultati pokazuju da je većina stanovnika u ovoj katoličkoj zemlji podržala legalizovanje gej brakova.

U Dablinu su glasovi prebrojani na 13 odsto glasačkih mesta, gde je 73 odsto glasača podržalo brak pripadnika istog pola. Slični rezultati stigli su i iz drugih delova Irske.

Ako i konačni rezultati budu takvi, Irska će biti prva zemlja na svetu koja će tu odluku doneti referendumom.

Tanjug

Oko 3,2 miliona Iraca ima pravo glasa, a odziv je, prema izveštajima, bio veći od očekivanog.

Legalizacija gej brakova bi bila seizmička promena u toj tradicionalno katoličkoj republici, gde je homoseksualnost bila nelegalna do 1993. godine, a abortus je i dalje zabranjen osim u slučaju kada je ugrožen život majke.

Rezultati anketa uoči referenduma pokazivali su da će velićina birača glasati za legalizaciju istopolnih brakova.

Međutim, pristalice legalizacije nedeljama su upozoravale na veliki broj stidljivih, pretežno ruralnih i starijih birača koji će glasati protiv legalizacije, a nisu bili mnogo glasni za vreme kampanje pre referenduma.

Tanjug

Državna televizija RTE je objavila da je na biralištima zabeležen veći odziv nego što je uobičajeno za referendume u Irskoj. U nekim gradovima, kao što su Dablin, Limerik i Voterford glasalo je i 60 odsto birača, navodi AFP.

Ta televizija je javila da je viđen veliki broj mladih birača širom zemlje, a da su redovi ispred nekih birališta tokom ranog jutra i uveče bili ogromni.

Tanjug

Legalizaciju istopolnih brakova podržavaju sve vodeće političke partije, dok je katolička crkva protiv.

Biračima je na referendumu postaveljeno pitanje da li žele da se u ustav doda član koji glasi: "Brak mogu sklopiti dve osobe u skladu sa zakonom bez obzira na njihov pol".




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!
Politika

Srpska lista sa COWEB-om o situaciji na KiM i položaju Srba!

Predsednik Srpske liste Zlatan Elek sa saradnicima sreo se danas u Kosovskoj Mitrovici sa članovima Radne grupe saveta Evropske unije za Zapadni Balkan (COWEB) i Evropske službe spoljnih poslova i tom prilikom predstavili političko-bezbednosnu situaciju na Kosovu i Metohiji i položaj srpskog naroda na ovim prostorima.

25.04.2024

13:54

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija