• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

17.06.2015

14:31

PUCA PALESTINSKO JEDINSTVO Vlada podnela ostavku

Vesti

PUCA PALESTINSKO JEDINSTVO Vlada podnela ostavku

Podeli vest

Palestinska vlada jedinstva, formirana prošle godine u pokušaju da se prevaziđe rascep između Hamasa i Fataha, podnela je ostavku

- Premijer Rami Hamdalah je uručio ostavku predsedniku Mahmudu Abasu koji mu je naložio da formira novu vladu - rekao je savetnik palestinskog predsednika Nimr Hammad, prenosi AFP.

On je rekao da će razgovori o formiranju nove vlade uključiti konsultacije sa različitim palestinskim frakcijama, uključujući Hamas. 

Prema rečima zvaničnika, raspuštanje vlade sačinjene od tehnokrata razmatralo se već mesecima zbog nemogućnosti kabineta da deluje u pojasu Gaze, koji je pod kontrolom Hamasa. 

Vest o ostavci vlade i nagoveštajima da će dosadasnji premijer Hamdalah formirati novu stigle su u vreme kada se takođe izveštava o indirektnim pregovorima Izraela i Hamasa kako bi se učvrstilo dugotrajno primirje nakon prošlogodišnjeg rata koji je trajao 50 dana. 

Neki tvrde da su upravo vesti o tim tajnim razgovorima navele Abasa da raspusti vladu jedinstva. 

Jedan funkcioner Palestinske oslobodilačke organizacije je u međuvremenu rekao da će novu vladu verovatno formirati političari a ne tehnokrate. 

Hamas je ranije danas saopštio da odbacuje svako unilateralno raspuštanje palestinske vlade 

- Hamas odbacuje svaku jednostranu izmenu u vladi bez dogovora svih partija - rekao je portparol Hamasa Sami Abu Zuhri AFP-u. 

- Niko nam nije rekao ništa ni o kakvoj odluci da se izmeni i niko nas nije konsultovao ni o kakvoj promeni u vladi jedinstva. Fatah je delovao sam u svakom pogledu - dodao je Zuhri. 

U svakom slučaju, raspušanje vlade je znak novog neuspeha u naporima da se pomire sekularni Fatah, koji dominira na Zapadnoj obali i islamistički Hamas, koji kontroliše Pojas Gaze. 

Palestinska vlada jedinstva osnovana je pre godinu dana na osnovu pakta o pomirenju Hamasa i Fataha posle čitavih godina nesporazuma zbog rivalstva koje je kulminiralo krvavim sukobom u Pojasu Gaze sredinom 2007. godine. 

Tada su hamasovci preuzeli vlast od snaga lojalanih fatahovcima. Vlada je bila tehnokratska i u njoj nije bilo hamasovaca, ali su je oni podržavali. Cilj joj je bio da pripremi palestinske izbore. Nakon rata s izraelskom vojskom u Gazi ta vlada nije uspela da pomogne obnovu razrušene teritorije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija