• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

23.06.2015

19:55

ORBAN: Mađarska više ne primenjuje "Dablin III"!

Vesti

ORBAN: Mađarska više ne primenjuje "Dablin III"!

Podeli vest

Mađarski premijer Viktor Orban doneo je odluku o suspenziji primene Sporazuma Dablin III koji reguliše nadležnost u vezi azilanata, tvdi bečki dnevnik "Prese“ na svom portalu... Ova odluka odmah je izazvala odluku u Evropskom parlamentu koji je zatražio od mađarskog premijera da odmah objasni svoj potez...

Time zemlje EU više ne mogu da proteruju azilante u Mađarsku, iako bi mađarske vlasti bile nadležne za izbeglice, pošto su prvo kročile na tlo te zemlje ulazeći u EU.

- Želimo evropsko rešenje, ali moramo da štitimo interese Mađarske i našeg stanovništva - rekao je portparol Orbana Zoltan Kovač bečkom dnevniku.

- Mađarska ima kapacitete za 2.500 izbeglica i već je primila 3.000. Brod je pun! - poručio je on dodajući da Mađarska ne može primiti još desetine hiljada "Dablinskih slučajeva“.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Mađarske danas je obavestilo vlasti u Beču o svojoj odluci, zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije pozvalo ambasadora Mađarske Janoša Perenjia na razgovor.

Obustava primene Dablina III usledilo je iz tehničkih razloga, navele su mađarske vlasti, a Kovač je najavio da se radi o suspenziji na neodređeno vreme.

Pored Austrije Mađarska je o svojoj najnovijoj meri obavestila Belgiju, Češku, Francusku, Finsku, Holandiju, Luksemburg, Veliku Britaniju, Norvešku, Švedsku, Slovačku i Nemačku.

Sporazum Dablin III stupio je na snagu 19. jula 2013. godine i on predviđa da je za proces odluke o davanju statusa azila nadležna ona zemlja EU na čiju teritoriju je prvo kročio podnosilac molbe.

Preko Mađarske, prema Kovaču, je od početka prošle godine ilegalno ušlo oko 100.000 stranaca, od kojih 60.000 samo od početka ove godine.

- Očekujemo solidarnost naših evropskih partnera - poručuje on dodajući da svi gledaju samo na Mediteran, a ove godine je više izbeglica u Evropu došlo preko balkanske rute.

 

EK: Objasnite odluku!
 

Evropska komisija pozvala je danas Mađarsku da momentalno objasni najnoviju odluku.

- Pošto Dablinski sporazum ne predviđa mogućnost da zemlje članice koje prime azilante suspenduju njihov premeštaj, Komisija traži od Mađarske da odmah razjasni prirodu i obim tehničkog propusta, kao i mere koje će ispraviti situaciju - rekla je portparolka EK.

Ona je reagovala na obaveštenje Budimpešte da iz "tehničkih razloga, na neodređeni period" neće ponovo primati ljude koji su u EU prvo ušli u Mađarsku, a kasnije otputovali u druge zemlje članice.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija