• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: webtribune

25.06.2015

22:56

USIJANJE Ovo su 12 znakova da će Kina i Amerika da zarate!

Vesti

USIJANJE Ovo su 12 znakova da će Kina i Amerika da zarate!

Podeli vest

Zahvaljujući događajima u Južnokineskom moru i krađi ličnih podataka miliona američkih vladinih radnika, tenzije između SAD i Kine su veće nego ikada

Ako se SAD i Kina tako dobro slažu, zašto se onda obe zemlje ponašaju kao da će uskoro doći do rata?

Mnogi Amerikanci tipično pretpostavljaju da se pravi rat između SAD i Kine neće dogoditi, ali činjenica je da Kinezi zapravo troše mnogo vremena i novca za pripremanje za rat. Zapravo, oni čak razvijaju i nove ofanzivne oružane sisteme koji se mogu koristiti samo u ratu.

Naravno, malo je verovatno da će doći do vojnog konflikta između dve države u bližoj budućnosti, ali sve upućuje na takav razvoj događaja. Tako se ratovi obično i dešavaju – stvari se nagomilavaju dok kap ne prelije čašu. Setite se samo kakvih su diplomatskih problema SAD i Japan imali pre nego što je došlo do „iznenadnog“ napada na Perl Harbor. Čini se da se to dešava i sada.

Predstavljamo vam 12 znakova koji pokazuju da će Kina i SAD zaratiti:

1. Potezi Kine u Južnokineskom moru su ozbiljno razbesneli zvaničnike u Obaminoj administraciji. Ostrva kojih se Kina dohvatila, takođe svojatatju Malezija, Vijetnam, Tajvan, Brunej i Filipini. SAD su preko sporazuma sa Filipinima u obavezi da ih brane ukoliko dođe do bilo kakvog konflikta sa Kinom, a Brunej, Malezija i Vijetnam će postati stranke u novom super tajnom globalnom sporazumu o kojem Obama trenutno pregovara.

Business Insider navodi da je zahtev Kine za 8 kvadratnih kilometara zemlje na ostrvima i atolima u Južnokineskom moru izazvao međunarodnu uzbunu, te da je Vašington objavio snimke na kojima se vidi kako Kina pravi ostrva. S druge strane, Kina tvrdi da su ta ostrva njena suverena teritorija, ali Vašington tvrdi da bi nastavak radova mogao da izazove složene teritorijalne rasprave sa susedima Kine.

Reuters

2. U Kini se govori o tome da bi rat mogao biti neophodan za odbranu interesa Kine u Južnokineskom moru. Zapravo, komunističke novine navode da je rat protiv SAD „neizbežan“ ukoliko SAD nastave da insistiraju na tome da Kinezi obustave svoje delovanje na ostrvima.

Kinesko ministarstvo spoljnih poslova je takođe otkrilo da je prošle nedelje podnelo žalbu protiv SAD zbog američkog špijunskog aviona koji je leteo nad delovima spornog arhipelaga.

Oni su naveli: „Ne želimo vojni konflikt sa SAD, ali ukoliko do toga dođe, spremni smo da odgovorimo“.

3. Krađa podataka o 14 miliona federalnih radnika je opisana kao „ratni čin“. U ovom trenutku, Obamina administracija je ubeđena da je ovaj zločin počinila kineska vlast.

Kina je negirala bilo kakvo učešće u sajbernapadima, navevši da su i oni žrtve sajbernapada. Možda nikada nećemo saznati šta se tu tačno dogodilo, ali incident je bez sumnje podigao tenzije između ove dve nacije.

4. Kina je nedavno sprovela niz masovnih vojnih vežbi koje su simulirale napad na Tajvan. Pošto su SAD u obavezi da štite Tajvan, pravi konflikt ove prirode bi sigurno uključio i SAD.

5. Takođe, pored putničkih brodova, trgovački brodovi će se takođe preraditi za vojne svrhe.

Kina planira da preradi na hiljade trgovačkih brodova za vojne svrhe tako da može da ih iskoristi u slučaju rata, što je još jedan pokazatelj rastućih tenzija između Pekinga i Vašingtona.

6. Kinezi su razvili projektil „ubicu nosača“ specijalno dizajniran za uništavanje američkih nosača aviona.

Neki smatraju da je razvoj DF-21D projektila učinio američke nosače aviona bezvrednim.

7. Kinezi sada imaju sposobnost da opreme svoje nuklearne projektile sa MIRV (višestruko nezavisno ciljanje) bojevim glavama. Navodi se da je ta sposobnost izjednačila ravnotežu moći između SAD i Kine.

Kina je u subotu testirala novi DF-41 projektil, najdalekometniji kineski interkontinentalni balistički projektil. Kina tehnologiju višestrukog nezavisnog ciljanja razvija još od devedesetih godina, kada ju je ilegalno dobila od SAD.

Ipak, američke obaveštajne službe posmatraju ovaj potez kao značajan napredak kineskih strateških nuklearnih snaga, a samim tim i kao pretnju.

Informer

8. Mnogo veću zabrinutost od MIRV bojevih glava izazivaju nova hipersonična vozila koje je Kina razvila. Ona su sposobna da nose nuklearne bojeve glave i predstavljaju veliku pretnju po SAD.

Poslednji test novog hipersoničnog vozila (HGV), poznatog kao Wu-14, sproveden je 7. avgusta u raketnoj ustanovi u zapadnoj Kini, naveli su američki vladini zvaničnici upoznati sa detaljima testa.

9. Kineska mornarica pravi niz ekstremno tihih balističkih raketnih podmornica. Ove podmornice bi mogle da se privuku bilo kojoj obali i ispale nuklearne projektile na SAD za samo par minuta.

Navodi se da su slične podmornice već postavljene u Južnokineskom moru u bazi na ostrvu Hajnan.

10. Kinezi su razvili nuklearne projektile za podmornice koji potencijalno mogu da dobace do svih 50 država iz havajskih voda. Kina bi uskoro mogla da napadne SAD nuklearnim oružjem iz okeana pošto nadograđuje svoje podmornice dalekometnim nuklearnim balističkim projektilima. Projektili imaju domet od oko 7.350 kilometara, što znači da mogu da pogode bilo koju američku državu iz havajskih voda.

11. Dok se troškovi za vojsku u SAD smanjuju, u Kini se povećavaju svake godine.

Kineska vlada je u martu najavila da će povećati vojne troškove za 12,2 %, odnosno na 132 milijarde dolara. Inače, Kina je druga zemlja na svetu iza SAD po vojnim troškovima, pošto je prošle godine potrošila ukupno 600,4 milijardi dolara.

wikipedia.org

12. Kineska vojska nije jedina koja se priprema za rat. Izgleda da i vojska SAD sprovodi vojne vežbe usmerene na simulaciju mogućeg sukoba sa Kinom.

Mornarica SAD priprema ogromne flote brodova koje uključuju razne moguće „igračke“, a sve s ciljem da suzbiju rastuću pretnju koja dolazi od Kine. Kao što je već rečeno, rat između SAD i Kine se možda neće dogoditi uskoro, ali bi bila greška pomisliti da se to nikada neće desiti.

U Kini vojska deluje u skladu sa pretpostavkom da će do rata između dve supersile sigurno doći u nekom trenutku, a Kinezi čine sve da se postaraju da oni iz tog konflikta izađu kao pobednici.

Kinezi su postali neverovatno bogati dok je Amerika izgubila na hlijade preduzeća, na milione poslova i trenutno duguje Kinezima više od trilion dolara. Kada se američka dužnička ekonomija raspadne, Kinezi će biti ti koji preuzeti glavnu ulogu u globalnoj dominaciji.

Na kraju svega, činjenica je da Kinezi ne posmatraju Amerikance kao prijatelje, već kao neprijatelje.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
kutuzov

pre 8 godina

Zato su i Kinezi trazili od Rusa S-400(jedina drzava osim Rusije koja ce ga imati).Sve u cilju pokazivanja misica.Ameri treba da znaju,ako i dodje do nekog konflikta,bice sami,nece se poltronska eu sigurno mesati.

Lune

pre 8 godina

Jos je Mao Ce Dung,izneo svoju procenu,da ce prostranstvo kine i veliki broj stanovnistva,preziveti eventualni nukkearni udar..a,suprotna strana,koju nije imenovao malo teze.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija