• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

06.07.2015

10:39

GRČKA JUTRO POSLE Hoćemo mi Evropu, ali nećemo da gladujemo!

Vesti

GRČKA JUTRO POSLE Hoćemo mi Evropu, ali nećemo da gladujemo!

Podeli vest

Grčka je nakon slavlja zbog rezultata referenduma i velikog "ne" kreditorima osvanula uz velika očekivanja i nadanja.

Posle celovečernjeg slavlja na trgu Sintagma, na kojem su mladi ostali do ranih jutarnjih sati, proslavljajući što su gradjani Grčke odbacili predlog poverilaca, svakodnevnica je nastavljena, a žitelji Atine, kako javlja izveštač Tanjuga, iščekuju kako će grčka vlada nastupati prema Briselu u narednim danima.

Grčka štampa na naslovnim stranicama objavila je rezultate referenduma, uz ocene da se radi o pobedi vlade, i da ta pobeda ne znači istupanje iz EU i evrozone. 

Ulicama Atine, dan nakon referenduma, sve protiče uobičajeno - turisti obilaze brojne znamenitosti, a Grci koji su u letnjim baštama kafića komentarišu rezultate referenduma uz ocenu, koja preovladava, da su pokazali da su ponosan narod, koji ne dozvoljava diktate spolja.

Reuters

Građani Grčke poslušali su na jučerašnjem referendumu preporuku vlade premijera Aleksisa Ciprasa da treba odbiti najnoviji predlog međunarondih pverilaca. 

Prema zvaničnim rezultatima 61,31 odsto zaokružilo je "ohi" na glasačkom listiću, a 38,69 procenata "nai" (da). 

Građani smatraju da je glasanjem protiv predloga međunarodnih poverilaca vladi osnažena pozicija u daljim pregovorima sa Briselom i MMF-om. 

- Nadam se da će ovaj rezultat biti dobar za Grke i Evropu i očekujem promene u Grčkoj i Evropi - kaže maldi Atinjanin. 

On je izrazio nadu da se stanje u Grčkoj neće pogoršati, ističući da bi rezultat referenduma mogao da znači poboljšanje. 

printscreen


Stariji čovek ističe da ministar finansija Janis Varufakis nije trebalo da podnese ostavku, jer je on "dobar Grk".

On je rekao da uvažava Evropu i evro, ali da, ne želi EU kakva je sada. 

Prema njegovim rečima uslovi koje postavlja međunarodna zajednica su jedna vrsta pritiska kako bi se "domogli nafte na Kritu i ostrva". 

Takođe, kao što su isticali mnogo Grci poslednja dva dana ni on ne želi da glavnu reč u EU ima Nemačka, jer smatra da se radi o "novoj okupaciji Grčke od strane Berlina", ovaj put o "ekonomskoj okupaciji". 

Jedan sredovečni Atinanjin ističe da je ishod referenduma dobar rezultat za Grčku, naglasivši da Grci žele evro, ali ne i da zbog njega umiru od gladi. 

Reuters


- Mislim da će sada biti bolje za Grčku i Evropu i očekujem pravedniju saradnju Brisela sa Atinom - kazao je on dodajući da Grci žele evro jer je bolji od drahme.

Među mlađim Grcima postoji i veliki broj onih koji su na referendumu zaokružili "Nai", kao jedna 25-ogodišnja Atinjanka koja je ocenila da je glasanje protiv predloga međunarodnih poverilaca bio i glas protiv Evrope. 

Ona je kazala da je zabrinuta zbog aktuelne situacije, te podsetila da polako ministri napuštaju vladu i da bi premijer Aleksis Cipras trebalo da ode. 

- Ja imam 25 godine i nemam snova. Živim u zemlji u kojoj ne mogu da sanjam i to mora da prestane - podvukla je mlada Grkinja. 

Tanjug/AP


Cipras je u obraćanju građanima, putem državne televizije, poručio da je glasanjem protiv predloga poverilaca Grčka okrenula novu stranicu istorije i da je spremna da nastavi pregovore. 

- Dokazali smo da se demokratija ne može ucenjivati. Grci nisu odgovarali na pitanje da li su za ostanak, ili izlazak iz Evrope. Grčki narod je napravio hrabar izbor - poručio je Cipras dodajući da mu narod nije dao mandat protiv Evrope, već za nalaženje održivog rešenja.

- Grčka će u ponedeljak sesti za pregovarački sto sa ciljem da obnovi bankarski sistem - najavio je Cipras. 

Ministar Varufakis podneo je, nakon referenduma ostavku da bi, kako je objasnio, olakšao premijeru Ciprasu lakše pregovaranje sa poveriocima. 

Tanjug


Grčko "ne" naišlo je na razočaranje u EU, pre svega u Nemačkoj, odakle su stigle poruke da su pregovori o novom programu finansijske pomoći Grčkoj teško zamislive.

Francuski predsednik Fransoa Oland, koji je sinoć telefonom razgovarao sa Ciprasom, i nemačka kancelarka Angela Merkel, složili su se da se rezultati grčkog referenduma moraju prihvatiti i pozvali na održavanje vanrednog samita evrozone, koji je zakazan za sutra. 

Šef Evrogrupe ministara finansija evrozone Jeren Dijselbum, izjavio je da je pobeda opcije "ne" na grčkom referendumu o paketu spasa za žaljenje i da se grčka ekonomija suočava sa oštrim merama oporavka. 

I pored ovih poruka iz Evrope Grci mirno gledaju na svoju evropsku budućnost, te ne veruju u pojedine stavove iznete pred referendum da bi zaokruživanje "ne" na referendumu mogao značiti "Grexit", odnosno izlazak iz evrozone i EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija