• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Independent.co.uk

19.07.2015

13:27

RAT MAČKAMA Australija planira da ubije dva miliona "štetočina"

Vesti

RAT MAČKAMA Australija planira da ubije dva miliona "štetočina"

Podeli vest

Australijska vlada je najavila da planira da ubije dva miliona divljih mačaka do 2020. godine

Oni će na taj način pokušati da sačuvaju desetine autohtonih vrsta koje će, kako vlasti tvrde, izumreti jer ih ugrošavaju mačke grabljivice.

Zbog njihovog predatorskog ponašanja veliki broj vrsta je blizu istrebljenja. Zato su na celoj teritoriji Australije divlje mačke proglašene štetotočinama.

Zašto su one toliko loše?

Na kontinetu su se pojavile pre više od 200 godina kada su došle sa evropskim doseljinicima, a veoma brzo se raširile po celoj Australiji i Novom Zelandu.

Prema proceni, oko 20 miliona mačaka u Australiji ubije otprilike 75 miliona autohtonih životinja dnevno. Australija ima jednu od najgorih statistika izumiranja životinja u svetu, jer je izgubila oko 29 autohtonih vrsta sisara od dolaska mačaka.

Ona sada ima oko 1.800 vrsta kojima preti istrebljenje. Među najugroženijim vrstama je čuveni torbar "bilbi".

 

 

Plan vlade je da akcija bude spovedena "humano i efikasno" koliko je to moguće, a podrazumeva ubijanje i trovanje divljih mačaka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Cole5

pre 8 godina

nigde neprocitah ni jedan kometar zastitnika zivotinja... dok ovde kod nas nam spocitavaju kakvo smo krivicno delo nacinili ako samo marsnemo psa lutalicu a nedaj boze da ga ubijemo, takvu bi tada dreku digli i da postoji smrtna kazna potrudili bi se da je dobijemo...

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija