• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.07.2015

20:53

EU NE ZNA ŠTA ĆE SA IZBEGLICAMA Bez dogovora ministara o migrantima

Vesti

EU NE ZNA ŠTA ĆE SA IZBEGLICAMA Bez dogovora ministara o migrantima

Podeli vest

Ministri država članica Evropske unije nisu danas postigli dogovor o načinu na koji će biti raspodeljeno ukupno 40.000 sirijskih i eritrejskih migranata iz Italije i Grčke, koje su pod prevelikim pritiskom migranata, saopštili su zvaničnici...

Ministri su se saglasili da počnu sa premeštanjem više od 32.000 migranata po 28-članoj Evropskoj uniji, ali se nisu dogovorili šta će sa preostalih 8.000, od ukupno 40.000 migranata koliko treba raspodeliti prema dogovoru koji su lideri EU postigli na samitu u junu, prenosi AFP.

- Imamo rešenje za premeštanje (migranata) u ovoj godini. Što se iduće godine tiče, nismo se još usaglasili, i o tome ćemo razgovarati u oktobru ili novembru - rekla je nemački državni sekretar Emili Haber obrativši se novinarima posle sastanka.

Evropska komisija je predložila raspodelu 40.000 migranata posle brodoloma migranata bez presedana u Mediteranu u aprilu, kada je poginulo skoro 800 ljudi.

Lideri EU su se potom saglasili sa tim predlogom, ali su se onda između njih javile ljute podele u vezi sa načinom njegovog sprovođenja, pošto su najpre odbacili obavezne kvote, a potom su počela i međusobna trvenja vezana za pitanje kako raspodeliti migrante. 

Ministri inostranih poslova zemalja članica EU su danas iz Brisela najavili da bi u Budimpešti uskoro trebalo da se održi samit posvećen kretanju izbeglica preko Zapadnog Balkana. 

U saopštenju objavljenom posle ministarskog sastanka posvećenog problemu izbeglica se ne precizira kada će konferencija biti održana, ali diplomatski izvori kažu da će se to najverovatnije desiti u septembru.

Statistike pokazuju da izbeglice iz Afrike, Azije i sa Bliskog Istoka sve ređe pokušavaju da se domognu teritorije EU prelazeći Mediteran i da je primat preuzela "balkanska ruta" koja preko Turske, Grčke, Makedonije i Srbije vodi do Mađarske i drugih članica EU.

Mađarska je najavila da će duž granice sa Srbijom podići četiri metra visoku ogradu kako bi sprečila izbeglice da ilegalno pređu granicu i zatraže politički azil. 

Pre dva dana izgrađeno je prvih 175 metara "probnog dela" ograde blizu granice Mađarske sa Srbijom u čijoj su izgradnji od ponedeljka do subote bila uključena 43 vojnika. 



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Vić

pre 8 godina

Ma rešenje je vrlo jednostavno. Neka im uvedu šengen vize kao nama. Pa dok nedonesu sve papire nema vize, a i onda ko zna

Dragomir

pre 8 godina

За азиланте у Србији Вулин има решење!Као комуниста без осећаја за свој српски народ скочио би под авион у лету за друге народе?Распоредиће азиланте полако по градовима Србије молећи бога само да не траже станове у центру града?Онда ће их распоредити по празним сеоским кућама или ,,да у знак чувања старих да наследе њихове куће,,?И тако полако па полако азиланти се окуће јер ће имати првенство за посао као азиланти индуси у Енглеској.Тако ће позивати своје из земаља одакле су утекли.А градња џамија се подразумева!Док сиромашна деца Србије трпе речено је да за азиланте трошимо 15 хиљада евра ДНЕВНО?Затражите толико пара за болесно дете и знате када ћете да добијете?

Cole5

pre 8 godina

nesto sam te pitao sta ti je dragomir dragi jovanovic? nesto dragomire razmisljam da ti neko nekim slucajem da vlast ti bi isto tako kao i dragomir dragi jovanovic ponovo otvorio banjicki logor a u jajincima bi po kratkom postupku streljao logorase sa banjice i sve to u ime i radi cistote srbskog naroda.... a kako si ti najpismeniji na ovom portalu i spocitavas kako sam ja nepismen, pa te na osnovu toga pitam sta posle znaka interpukcije ide...

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija