• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

24.07.2015

10:32

CENA KOJU ĆE GRČKA PLATITI! Muka, beda i politička nestabilnost!

Vesti

CENA KOJU ĆE GRČKA PLATITI! Muka, beda i politička nestabilnost!

Podeli vest

Grčka privreda će ove godine potonuti nazad u recesiju uz negativan privredni rast od 2,5 odsto, saopštila je Fondacija za ekonomska i industrijska istraživanja

Uz to, zemlju čeka novi rast nezaposlenosti nakon godinu dana u padu i skok potrošačkih cena posle tri godine deflacije.

Fondacija navodi da je Grčkoj neophodna dugoročna ekonomska i politička stabilnost i upozorava da će negativne efekte nedavnih događaja biti teško preokrenuti, dok će uslovi za zdrav privredni rast biti odsutni sve dok se poverenje i ravnoteža na vrate u kreditni sektor, prenosi grčki list Katimerini. 

Predstavljajući izveštaj o grčkoj ekonomiji, generalni direktor IOBE Nikos Vetas ukazao je na štetu koju je pretrpela grčka privreda, koja je jedva izbegla destruktivne posledice izlaska zemlje iz evrozone i kojoj je sada hitno potreban novi pravac. 

Način da se to ostvari, navodi Vetas, podrazumeva primenu mera dogovorenih sa međunarodnim kreditorima i to što pre. 

Na pitanje novinara da li je izlazak Grčke iz evrozone još uvek moguć, Vetas je rekao da će ta tema biti "živa" sve dok se privredni rast ne vrati u Grčku. 
Tanjug/AP


- Ne postoji glatki razvod između evrozone i neke njene članice, a onih koji bi ostvarili korist od izlaska Grčke iz monetarne unije mnogo je manje od onih kojima bi takav razvoj događaja naštetio - dodao je on. 

U izveštaju se takođe navodi da restrikcije bankarskih transkacija u Grčkoj mogu biti podizane samo postepeno, kada se poverenje vrati u kreditni sektor. 

Kontrole kapitala će, sa druge strane, umanjiti ekonomsku aktivnost Grčke, uz političku nestabilnost i povećan rizik od gubitka radnih mesta i prihoda.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija