• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

04.08.2015

08:19

(FOTO) GORI KALIFORNIJA Požar preskočio autoput!

Vesti

(FOTO) GORI KALIFORNIJA Požar preskočio autoput!

Podeli vest

Vatrogasci ulažu velike napore da povrate kontrolu nad vatrenom stihijom u Kaliforniji, pošto je požar zahvatio i preskočio i autoput, koji je služio kao brana velikom plamenu jednog od 20 šumskih požara koji gore u toj zemlji

Hladnije vreme u ponedeljak pomoglo je vatrogascima da izgrade tampon zonu između vatre i hiljada domova, koji su ugroženi, jer je prodrla kroz sasušen čestar, u okrugu Lejk, koji godinama nije imao požara, prenosi AP.

Popodne je dunuo vetar promenljivog pravca koji je razneo vrući žar severno od autoputa i izazavao nekoliko požara, s druge strane puta, severno od grada Klirlejk. U proteklih nekoliko dana uništeno je više od 20 kuća, a više od 13.000 ljudi ugroženo je vatrom.


Najveći požar u sušom pogođenoj Kaliforniji, proširio se preko vikenda na tri puta veću teritoriju, na skoro 97 kvadratnih kilometara, stvarajući pri tom sopstvene vetrove koji raspiruju plamen i petvrajući velike površine pod grmljem i čestarom, u neplodnu zemlju. 
 

Tanjug/AP

Vatra gori na području Lover Lejka, na oko 100 kilometara od San Franciska i 10 kilometara od Klir Lejka, koji je najveće slatkovodno jezero u Kaliforniji i popularno mesto za nautičare i kampere. Vatrogasci kažu da kuće oko jezera nisu ugrožene. Evakusiani stanovnicu su bili zapanjeni brzinom kojom se širio plamen.

Neki od njih žele da se vrate da nahrane piliće i stoku i koji su ostali, verujući da će vatra uskoro biti ugašena. 

Niže temperature i više vlage u ponedeljak, omogućilo je vatrogascima da više vatre zadrže pod kontrolom, kazao je vatogasni kapetan Don Kamp, dodajući da se nadaju da će imati posla samo sa vetrovima od vremenskih nepodgoda, a ne sa onima, koje vatra stvara sama.

Vatrogasci drže vatru pod kontrolom i pokušavaju da zaštite neke od 5.500 kuća koje su ugoržene. Požar je zahvatio seoska područja, sa ogromnim travnjacima i podnožja brda.

Brojni drugi požari u Kaliforniji, državama Vašington i Oregon izbili su zbog velike suše i letnjih vrućina. U Kaliforniji je prošle nedelje poginuo vatrogasac i četiri osobe su povređene.



Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija