• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

06.08.2015

09:52

PAKAO NA ZEMLJI Japan Obeležava 70 godina od napada na Hirošimu

Vesti

PAKAO NA ZEMLJI Japan Obeležava 70 godina od napada na Hirošimu

Podeli vest

U Japanu je danas obeleženo 70. godina od prvog nuklearnog napada u istoriji čovečanstva, kada su SAD bacile atomsku bombu na grad Hirošimu i prinudile Japan na kapitulaciju, čime je okončan Drugi svetski rat

Ceremoniji obeležavanja u Hirošimi prisustvovalo je desetine hiljada ljudi, japanski premijer Šinzo Abe i predstavnici 100 zemalja, među kojima i ambasadorka SAD Karolin Kenedi.

- Da bismo živeli zajedno, moramo da uništimo apsolutno zlo, i vrhunac nehumanosti koje predstavlja nuklearno oružje. Sada je vreme da reagujemo - rekao je gradonačelnik Hirošime, Kazumi Macui.

Minutom ćutanja u 8.15 po lokalnom vremenu  je u Memorijalnom parku u Hirošimi odata pošta žrtvama, čiji se broj procenjuje na oko 140.000.

Tačno u to vreme, 6. avgusta 1945. godine američki bombarder "Enola Gej" bacio je atomsku bombu "Litl boj" na Hirošimu, koja  se na nalazi u zapadnom delu Japana. SAD se nisu izvinile za taj čin, kao ni za drugi atomski napad na Nagasaki 9. avgusta 1945, gde je stradalo 74.000 ljudi.

Nijedan američki predsednik nikad nije posetio ta dva grada.

Posle atomskog napada, Japan je kapitulirao 15. avgusta 1945. godine što je omogućilo da se Drugi svetski rat zvanično završi dve nedelje kasnije, 2. septembra 1945. godine.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija