• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: sputniknews.com

08.08.2015

13:28

NOVI POLICAJCI HIT U KIJEVU! Protiv korupcije odred potpunih početnika!

Vesti

NOVI POLICAJCI HIT U KIJEVU! Protiv korupcije odred potpunih početnika!

Podeli vest

Ukrajinske vlasti su u okviru borbe protiv korupcije uvele program koji je postao pravi hit - odred policije koji čine ljudi bez ikakvog policijskog iskustva

Kako piše „Sputnjik“, Ukrajinci, kojima je preselo da daju mito saobraćajnoj policiji, novu meru su dočekali sa oduševljenjem.

Novi odred ukrajinske policije počeo je sa radom u julu ove godine, a u pitanju su uglavnom bivši kuvari, šoferi, ali i studenti, koji su prošli neophodne treninge pod okriljem američkih policajaca. 

Kijevljani su ubrzo počeli da se slikaju sa novim policajcima koji veoma podsećaju na policiju u SAD i voze nove hibridne automobile firme „Tojota“ koje je donirao Japan.

 

Ljudmila Miljevič, koja je dobila posao u novom odredu, za „Sputnjik“ kaže da je „ljudima preko glave da daju mito gde stignu — za privremeno parkiranje dok ostavljaju decu u vrtić, školu, da potplaćuju doktore u bolnicama samo da bi oni pregledali vaše dete. Niko ne želi tako da živi“. 

Ministarstvo unutrašnjih poslova Ukrajine planira da ovaj program implementira u još tri grada, međutim to je izuzetno mali pomak imajući u vidu da Ukrajina trenutno ima oko 170.000 policajaca. 

Osim toga, Ministarstvo je novom odredu policije dalo plate koje su tri puta veće (460 dolara) nego običnoj policiji, a sve u cilju da se spreči korupcija u toj službi. 

Novi policajci su opremljeni elektronskim uređajima i kamerama kako bi beležili svaku interakciju sa ljudima, a svi zaposleni morali su da prođu specijalnu obuku za ponašanje u različitim situacijama. 

- Tek kada policija stekne uvažavani status u društvu, ona je u stanju da spreči korupciju na svakodnevnom nivou - kaže zamenica ministra policije Ekaterina Zguladze. 


Ona je svoje iskustvo u formiranju novog odreda policije stekla radeći u MUP-u u Gruziji, koji je poznat po tome što je podelio otkaze svim prethodnim policajcima i zaposlio nove kako bi rešio problem korupcije u toj službi. 

Jedan od zaposlenih u novoj službi policije u Kijevu, Konstantin Drongal, kaže da je radeći u običnoj policiji bio primoran da uzima mito sa obzirom da su plate bile izuzetno niske, a ceo sistem je funkcionisao tako da niko nije imao izbora. 

- Ako uhapsite dilera droge i pozove vas šef da ga pustite, vi morate to da uradite jer svi su prljavi, pa čak i vi. Nas je sada nemoguće kontrolisati, jer niko nije kompromitovan - poručuje Drongal. 

Veliku popularnost je novi policijski odred dobio i zbog toga jer ima više od 400 policajki, a sagovornica „Sputnjika“, gospođica Miljevič je za svega nekoliko dana privukla preko 8.000 pratilaca na društvenim mrežama. 



Međutim, skeptika ima na sve strane, pogotovu što su ove mere uspele za sada samo u Kijevu, a stara policija i dalje funkcioniše. 

Jedan od poslanika u Vrhovnoj radi Jegor Sovoljev je ovu meru uporedio sa „pokušajem da se na kaktus pričvrsti grana sa kruškom u nadi da će da se primi“. 

Zguladze, međutim, smatra da je ovo svakako dobar pomak, jer pruža dobar signal da je država odlučna u tome da sprovodi sve mere koje će dovesti do uništenja korupcije u svim krugovima. 

- Radi se o davanju nade našim građanima da će novim reformama država izgraditi sistem koji će da im služi i da ih štiti, a ne da ih maltretira i otima od njih pare - zaključuje zamenica ministra policije.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru
Hronika

Hitno se oglasio MUP povodom incidenta u Novom Pazaru

Policijska uprava u Novom Pazaru, zarad istinitog informisanja javnosti, ističe da su netačne informacije u tekstu „Pucnjava u Ulici Save Kovačevića uznemirila građane - Policija na terenu“, koje je noćas objavio portal „Sandžak danas“, kao i da video koji su postavili uz ovu vest nema apsolutno nikakve veze sa navodnom pucnjavom.

25.04.2024

11:57

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija