• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

14.08.2015

14:38

TRAŽI NOVI POSAO Toni Bler posrednik u pregovorima Hamasa i Izraela

Vesti

TRAŽI NOVI POSAO Toni Bler posrednik u pregovorima Hamasa i Izraela

Podeli vest

Izrael pristaje da u potpunosti ukine blokadu Pojasa Gaze i na pomorski prolaz između te teritorije, koju kontroliše Hamas i Kipra u zamenu za desetogodsnje primirje, a pregovorima o tome posreduje Toni Bler, prenose izraelski mediji pisanje vodećg arapskog dnevnika

Pozivajući se na palestinske izvore list "Al Hajat", koji se izdaje u Londonu, navodi da je zapravo već postignut dogovor o tome u indirektnim pregovorima i podseća da je Bler, bivši britanski premijer, ranije bio izaslanik četvorke bliskoistočnih mirovnih posrednika - UN, Rusije, SAD i EU.

List navodi da je Izrael odbacio predlog Katara da obezbedi fondove za novi izraelski aerodrom u zamenu za otvaranje međunarodnog aerodroma u Gazi.      

Izveštaje o indirektnim pregovorima između Izraela i Hamasa preko evropskih posrednika, nakon rata prošlog leta u Gazi, potvrdili su i izraelski bezbednosi izvori i zvaničnici Hamasa, piše " Tajms of Izrael".

Hamas je, između ostalog, tražio izgradnju luke i ponovno otvaranje aerodroma, kao i puštanje desetina svojih pripadnika iz izraelskih zatvora, uhapšenih prošle godine uoči početka rata, nakon otmice i ubistva trojice izraelskih tinejdžera na Zapadnoj obali. Međutim, konačni sporazum između Izraela i Hamasa je još uvek daleko, navode izvori na koje se poziva "Al Hajat". 

Kabinet izraelskog premijera Benjamina Netanijahua nije komentarisao ove izveštaje, a "Džeruzalem post" danas piše da je Fatah palestinskog predsednika Mahmuda Abasa napao Blera i pozvao rivalski Hamas da prestane da kontaktira s njim.

Portparol Hamasa Sami Abu Zuhri rekao je da je bilo pregovora s predstavnicima raznih frakcija, uključujući Fatah kako bi se obavestili o najnovijim naporima da se postigne primirje s Izraelom, piše taj list. 

On je dodao da su razgovori vođeni o predloženom primirju s evropskim zvaničnicima, uključujući Blera. Portparol Fataha Osama Kavasme naglasio je da Bler nema nikakvu zvaničnu titulu otkako nije izaslanik četvorke i da "igra sumnjivu ulogu" u pokušaju da posreduje dugotrajnom primirju između Hamasa i Izraela.

- Bler igra ulogu posrednika da opstruira stvari i ne znamo koje su mu namere - rekao je portparol Fataha, apelujući na Hamas da prestane kontakte s njim i sve pregovore s Izraelom. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

U Trgovištu vanredna situacija zbog požara: U Lebanu gorelo 15 hektara
Hronika

U Trgovištu vanredna situacija zbog požara: U Lebanu gorelo 15 hektara

Pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova angažovani su na gašenju požara na otvorenom prostoru u Trgovištu, Tutinu, Lebanu i Prijepolju, a njihovom brzom i efikasnom akcijom juče su ugašeni požari na otvorenom kod manastira Crna Reka, u Ivanjici i kod Despotovca, dok je požar u Prijepolju u mestu Gojakovići lokalizovan.

16.04.2024

11:10

Sport

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!
Košarka

Nina osvojila Evroligu, pa presekla! Srpska košarkašica za Informer: Pauza!

Bilo je fenomenalno. Trebaće još par dana da mi se slegnu utisci. I dalje sam preplavljena emocijama, sjajno je ovako krunisati sezonu. Presrećna sam i preponosna, ostvarila sam san koji sam imala kao devojčica, priča za Informer srpska košarkašica Nikolina Milić, koja je sa Fenerbahčeom odbranila titulu prvakinja Evrope.

16.04.2024

06:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija