• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

20.08.2015

21:02

HENRI KISINDŽER: Zapad ne želi da integriše Rusiju, već da je razori!

Vesti

HENRI KISINDŽER: Zapad ne želi da integriše Rusiju, već da je razori!

Podeli vest

Razvoj ukrajinske krize pokazuje da je Zapad napustio prilično magloviti cilj da Rusiju nekada integriše u zapadnu zajednicu i da je prešao na cilj njenog razaranja, kaže bivši američki državni sekretar

U intervjuu National Interest, patrijarh američke diplomatije ocenio je da se „ukrajinska kriza pretvorila u tragediju sa zamenom pojmova”.

Kisindžer je objasnio da su u Vašingtonu i drugim vodećim zapadnim prestonicama „dugoročni interesi svetskog poretka zamenjeni neophodnošću hitnog uspostavljanja ukrajinskog identiteta”.

Po njegovom mišljenju, da bi ukrajinski konflikt bio razrešen „mora odmah biti uklopljen u globalni i istorijski kontekst”:

- Kad se sada čita da muslimanske jedinice ratuju na strani Ukrajine - postaje jasno da je izgubljeno svako osećanje za meru. To je katastrofa jer i to pokazuje da je cilj Zapada postalo uništenje Rusije.

Barak Obama je u leto 2009-te još govorio da je za SAD idealaan svet u kome bi Rusija bila jaka i prosperitetna. Februara ove godine takođe je izgovorio: „Nama nije potrebna opkoljena i oslabljena Rusija”.

AP PHOTO

Kisindžer je imajući u vidu i citirane reči predsednika SAD upozorio: „Da bi se SAD zaista odnosile prema Rusiji kao prema velikoj sili moraju prvo označiti granice unutar kojih se zahtevi Rusije mogu pomiriti sa onim što je potrebno samim SAD. Međutim, Vašington ne nudi nikakav koncept evropske bezbednosti, pa evropskim zemljama ne ostaje ništa drugo nego da se oslanjaju na liderstvo Nemačke, a Rusiji i Kini da grade međusobne odnose”.”

Kisindžer je ovome pridodao: „Nemačka mora igrati važnu ulogu u gradnji evropskog i međunarodnog poretka, ali ona nije idealna kao glavni partner povodom evropske bezbednosti u zoni koja se nalazi samo 200 milja od Staljingrada”.

„Patrijarh” je ukazao da je potrebno da Zapad shvati posebnost odnosa između Rusije i Ukrajine koji se ni sa jedne ni sa druge strane ne mogu okarakterisati „samo kao odnosi dveju suverenih država”.

Neophodno je izanalizirati i zbog čega je izbila ukrajinska kriza - istakao je Kisindžer i nastavio:

- Apsolutno je neverovatno da Putin potroši 60 milijardi evra da letnji turistički centar pretvori u zimsko olimpijsko selo pa da nedelju dana posle zatvaranja Olimpijade, na kojoj se Rusija predstavila kao deo zapadne civilizacije, započne vojnu krizu.

Public

Kisindžer je upozorio da neokonzervativci u Vašingtonu tvrdoglavo nastoje da slome rusko rukovodstvo i to će činiti sve dok se ne suoče sa posledicama, kao i u slučaju svih američkih ratova posle Drugog svetskog.

Po njegovoj proceni, Sjedinjene Države se upetljavaju u ratove čiji kraj nisu u stanju da predvide i još pritom potpuno ignorišu svoje unutarpolitičke mogućnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija