• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Avaz

04.09.2015

22:46

AMERIČKI GENERAL: Slike utopljenog dečaka imaće efekat kao pokolj na Markalama!

Vesti

AMERIČKI GENERAL: Slike utopljenog dečaka imaće efekat kao pokolj na Markalama!

Podeli vest

General Martin Dempsej, načelnik Združenog štaba američke vojske, tvrdi da će velika izbeglička kriza na globalnom nivou trajati 20 godina zbog 60 miliona izbeglica koliko je danas u svetu

On je naveo da se "svet zaustavio i pogledao Sarajevo" nakon napada na pijacu Markale 1995. i da bi takav efekat mogla da sada izazove fotografija utopljenog sirijskog dečaka.

U intervjuu za BBC News Dempsej je rekao da je priliv migranata u Evropu bio "najistaknutije pitanje" o kojem su SAD i vojni lideri NATO raspravljali na redovnim sastancima u proteklih nekoliko meseci.

- U južnoj Evropi osećaju da ne dobijaju dovoljno podrške da se izbore s ovim izazovom, u centralnoj i severnoj Evropi lideri osećaju da se radi o problemu koji treba da se rešava na jugu.

Ipak, mislim da počinje polako da se shvata da ovo jeste prava kriza - smatra Dempsej, koji će 1. oktobra predati dužnost generalu Jozefu Danfordu.

Dempsej je naveo da je pitanje migranata koji beže od nasilja u Siriji i severnoj Africi "nešto što ga brine".

Slika trogodišnjeg sirijskog dečaka koji se utopio kod turske obale podstakla je pažnju prema migrantima koji očajnički beže u Evropu od rata u Siriji. 

Reuters

Po američkom generalu, ove fotografije mogle bi da imaju sličan uticaj kao pokolj na pijaci Markale u Sarajevu koji je preokrenuo javnost u korist intervencije NATO-a u BiH. -

Sećam se da je svet stao i pogledao Sarajevo. Danas postoji 60 miliona izbeglica u svetu, 42.000 porodica dnevno po podacima UN-a idu u izbeglištvo, a stiče se utisak da interesovanje javnosti nije na nivou onog koje je taj jedan incident u Sarajevu izazvao prije 20 godina -  kazao je Dempsej.

On smatra da su posledice raspada porodica među tih 60 miliona izbeglica problem koji će budući lideri morati da rešavaju decenijama.

- Moje mišljenje u vezi s ovim jeste da moramo da unilateralno i u saradnji sa partnerima gledamo na ova pitanja kao na generacijski problem i da se organizujemo i snabdemo da bi se na na održivom nivou suočavali s ovim narednih 20 godina - rekao je Dempsej.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Milutin Vranjski

pre 8 godina

Какав циничан идиот овај салонски генерал. То дете је жртва фашиозодне политике које САД воде према муслиманима у задњих 35 година. Директно сте криви за уништавање Ирака, Либије, Египта, Сирије, Авганистана. Крв овог детета је на вашим рукама и нема те воде, те приче те јефтине холивудске драматургије које то може да промени и да опере вашу "савест". Муслиманска деца умиру по свету од ваших бомби, глади а сада се даве у мору. Попут пијаног силаџије у кафани, ви и немате стратегију него водите бесциљну "слепачку" политику по систему - што горе то боље. САД нема нигде нити једног искреног пријатеља, него вас се сви боје. А згадили сте подједнако свима у европи али ћуте као мишеви... На срећу ничија није до јутра горела, а ваша како видим догорева ли догорева...

janko saraku

pre 8 godina

Pa Markale je vas scenario kao i sve ostalo. prokletnice jos ti rogovi nedostaju.

Joca

pre 8 godina

Klasični američki licemer, svi moraju da rešavaju nastale probleme, ali ne spominje da ih je njegova država režirala, i markale i Irak, Libiju, Siriju... Najbitnije je da se u ameriku ne može i ne sme, ali zato svoju šapu stavljaju na sve što im se svidi i to otimaju ne birajući sredstva. Ali ona stara izreka kaže "Ničija nije gorela do zore".

U REZIJI CIE E PA NECE MOCI MA

pre 8 godina

Zgadjeni smo mi Evropljani kaubojskim filmovima zauvek!

Milorad Culibrk

pre 8 godina

GENERAL CINIK, Kao General USA prvo bi morali da znate,i zbog toga podnesete ostavku ili jos casnije da izvrsite samoubistvo, da ste vi krivi za sve NESRECE OVOG SVETA. Slika decaka je morbidna. A vasa krivic je realna. Marlake ste vi rezirali. BOG CE VAM SUDITI. Zao mi je samo dobrodusnog americkog naroda koji ce platiti cenu vase fasisoidne politike.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17