• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

09.09.2015

08:54

REKORDERKA S KRUNOM Kraljica Elizabeta II vlada već 63 godine!

Vesti

REKORDERKA S KRUNOM Kraljica Elizabeta II vlada već 63 godine!

Podeli vest

Elizabeta II (89) na presto došla 1952, dok je premijer bio Vinston Čerčil. Danas postala monarh koji najduže u istoriji vlada zemljom i tako oborila rekord kraljice Viktorije iz 1901.

Najveći udarac za britansku porodicu bila je pogibija kraljičine popularne snaje princeze Dajane, bivše žene princa Čarlsa

Kraljica Elizabeta II (89) postala je danas monarh koji je najduže na prestolu u istoriji Velike Britanije. Ona je krunisana 1952. godine i vlada već 63 godine, 217 dana, 16 sati i 30 minuta, čime je oborila rekord svoje čukunbabe, kraljice Viktorije, koja je na prestolu bila od 1837. do 1901. godine.

Elizabeta je, prema mnogima, najenergičnija kraljica u istoriji. Preuzela je tron sa 25 godina, 2. juna 1952, nakon što je preminuo njen otac kralj Džordž VI. Premijer je tada bio Vinston Čerčil, sa kojim je kraljica održavala odlične odnose. Kada je stupila na tron, već pet godina bila je u braku s vojvodom od Edinburga princom Filipom. Par se venčao 20. novembra 1947. i još je zajedno.

AP PHOTO

- On je moja snaga i potpora. Bez njega ne bih izdržala sve teškoće - izjavila je kraljica pred jubilej, koji će provesti sa porodicom u dvorcu Balmoral u Škotskoj.

Pored toga što je najduže na prestolu, kraljica je oborila još jedan rekord. Ona je za 63 godine obišla čak 128 zemalja i obavila 270 zvaničnih poseta. Tako je postala monarh koji je najviše putovao u istoriji Ujedinjenog Kraljevstva, iako nema pasoš. Ubedljivo je najaktivnija bila sedamdesetih godina, kada je posetila 48 zemalja.

AP PHOTO

HIT Princ Čarls najstariji naslednik

Britanski prestolonaslednik princ Čarls (67) 19. septembra postaje najstariji naslednik koji čeka na tron u istoriji britanske monarhije. Princu od Velsa to toliko smeta da se distancirao od majke, pišu mediji.
- Pred Čarlsom ne smemo da spomenemo da on "večno čeka na presto". Nikad se ne zna kada bi mogao da pukne - kaže izvor iz kraljevske porodice.

Od svih država, priznala je da joj se najviše dopada Kanada jer je u toj severnoameričkoj zemlji bila čak 27 puta. S druge strane, nikad nije bila na Madagaskaru, Kubi ili u Peruu. Kada su je upitali kako ima energije da toliko putuje, ona je odgovorila:

- Mislim da sam pošteno odradila svoj deo. To me nikad ne umara.

Istovremeno, Elizabetinu vladavinu obeležili su i skandali. Brakovi troje od četvoro njene dece su se raspali. Ipak, najveći udarac za britansku porodicu bila je pogibija kraljičine popularne snaje princeze Dajane, bivše žene princa Čarlsa. Ona je stradala 1997. kada se automobil u kojem je bila s verenikom Dodijem el Fajedom zakucao u zid tunela u Parizu.

AP PHOTO

To je urušilo imidž kraljevske porodice i trebale su im godine da povrate ugled. Danas su na vrhuncu slave zahvaljujući popularnosti princa Vilijama, njegove žene Kejt Midlton i njihovih sina Džordža (2) i ćerke Šarlot (4 meseca).

Inače, iako je Elizabeta oborila rekord u Britaniji, to joj još nije pošlo za rukom u svetu. Živi monarh s najdužom vladavinom je kralj Tajlanda Bumibol Aduljade, koji vlada šest godina duže od Elizabete.

Kraljičina vladavina u brojkama

AP PHOTO

- 12 premijera promenila je država tokom njene vladavine
- 10 sati svoje vladavine Elizabeta II je provela čitajući "kraljičin govor" svake godine na otvaranju parlamenta
- 56 tradicionalnih božićnih poruka uputila je narodu
- 1955. otputovala je prvi put u državnu posetu, i to u Norvešku
- 128 zemalja sveta je posetila Elizabeta II
- 1997. morala je da se oprosti od jahte jer laburistička vlada nije htela da plati održavanje

 

 

 


 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija