Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

11.09.2015

09:01

14 GODINA OD RUŠENJA KULA! Da li je stvarno Bin Laden bio kriv?!

Vesti

14 GODINA OD RUŠENJA KULA! Da li je stvarno Bin Laden bio kriv?!

Podeli vest

Sjedinjene Američke Države danas obeležavaju 14 godina od terorističkih napada na Njujork i Vašington, koji su izvedeni kobnog 11. septembra 2001. godine i u kojima je poginulo 2.977 ljudi


U okviru obeležavanja godišnjice terorističkih napada, predsednik SAD Barak Obama posetiće vojnu bazu u mestu Fort Mid u Merilendu, prenosi AP.

Portparol Bele kuće Erik Šulc rekao je da će Obama, tom prilikom, razgovarati sa pripadnicima vojske, koji svakodnevno brinu o bezbednosti zemlje. 

Glavna ceremonija, kao i prethodnih godina, biće održana u Nacionalnom memorijalnom centru, koji se nalazi na mestu nekadašnjeg Svetskog trgovinskog centra, čime će se obeležiti sećanje na rušenje dve "kule bliznakinje", napad na Pentagon i pad aviona u Pensilvaniji 11. septembra 2001. godine.

Reuters/AP



Odavanje pošte žrtvama u Memorijalnom centru uključuje i čitanje imena stradalih u napadima 1993. i 2001. godine, dok će uveče dva snopa uperiti plavu svetlost ka nebu kako bi podsetili na srušene kule Svetskog trgovinskog centra, najavljuju američki mediji. 

Skoro 3.000 ljudi je stradalo kada su dva oteta aviona udarila u "kule bliznakinje" u Njujorku, koje su se srušile, kao i prilikom udara trećeg aviona na zgradu Pentagona u Vašingtonu i pada aviona u Pensilvaniji na sutrašnji dan 2001. godine.

Reuters/AP


Terorističke napade izveli su pripadnici Al Kaide, a taj tragičan događaj imao je posledice širom sveta.

Nakon napada, Bela kuća na čelu sa Džordžom Bušom mlađim objavila je rat terorizmu u svetu, što je nesumnjivo suštinski odredilo tendencije u međunarodnim odnosima prvih decenija 21. veka.

Akcija 19 pripadnika Al Kaide počela je tako što su oteli četiri putnička aviona koji su uzleteli sa aerodroma u Bostonu, Njujorku i Vašingtonu.

Otmičari su ušli u kabine aviona i, koristeći noževe za sečenje papira koje su prošvercovali u avion, ubili pilote i preuzeli kontrolu nad letelicama.

Prvi avion "Amerikan erlajnsa" je, u 8.46 sati, udario u severnu kulu Svetskog trgovinskog centra u Njujorku, a nedugo potom drugi oteti avion kompanije "Junajted" udario je u južnu kulu, dok se treći oteti avion zabio u sedište Pentagona.

Reuters/AP


Iz "kula bliznakinja" u Njujorku svega je 20 ljudi, koji su bili na spratovima iznad mesta udara, uspelo bezbedno da napusti zgrade pre nego što su se urušile.

Među žrtvama 11. septembra bilo je i 372 stranaca, od kojih je i jedan državljanin Srbije.

Ogromne žrtve su pretrpeli njujorški vatrogasci, cijih je 343 kolega poginulo u padu "bliznakinja", dok su pokušavali da pomognu povređenima da napuste zgrade.

Kasnije su nadležne službe SAD ocenile da je "mozak" napada bio Halid Šeik Muhamed, koji je uhvaćen u martu 2003. godine u Pakistanu, a u februaru 2008. godine optužen za ratni zločin.

Komandosi američke vojske izveli su u proleće 2011. godine prepad na jedno imanje u Pakistanu gde se krio Osama bin Laden, optužen da je odgovoran za terorističke napade na SAD i likvidirale ga, o cemu je Obama izvestio naciju i ceo svet.

Reuters/AP


Od napada 2001. godine više od 20 terorističkih zavera je otkriveno u Njujorku, izjavio je nedavno šef policije u tom gradu Bil Branton, upozorivši da je rizik od još jednog tako razarajućeg napada "veći nego ikad".

On je istakao da postoji opasnost od usamljenih napadača ili radikalizovanih islamista, koji podržavaju pripadnike Islamske države u Siriji i Iraku, navodi AFP.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Baja

pre 8 godina

Kriv terorista Bin laden ali sve ostalo što je proisteklo iz tog terorističkog akta je velika greška Amerike...

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija