• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

12.09.2015

13:37

BAUK MARKSIZMA NAD LONDONOM! Radikalni levičar lider Laburista!

Vesti

BAUK MARKSIZMA NAD LONDONOM! Radikalni levičar lider Laburista!

Podeli vest

Glavna opoziciona stranka u Britaniji, Laburistička partija, izabrala je danas radikalnog levičara i poštovaoca Karla Marksa - DŽeremija Korbina za svog novog lidera



Korbin je time postao jedan od najradikalnijih levičarskih lidera koje je Britanija imala u proteklih 30 godina, a njegova politika za okončanje štednje i oporezivanje bogatih bliska je politici Sirize u Grčkoj i Podemosa u Španiji, preneo je AFP.

Agencija Rojters ocenjuje da njegov izbor na čelo Laburista povećava mogućnost izlaska Velike Britanije iz Evropske unije.

Reuters



Njegovi kritičari unutar stranke i van nje, među kojima je i bivši premijer i Laburista Toni Bler, tvrde da će Korbinove socijalističke ideje udaljiti umerene glasače i da stoga ta stranka neće imati šanse za pobedu na izborima.

Ovaj 66-godišnji političar stekao je široku podršku, od studenata koji nikada ranije nisu glasali do starijih birača razočaranih laburistima, od kako se ta stranka približila centru pod vođstvom Tonija Blera devedesetih i uvela Britaniju u rat u Iraku 2003.

Reuters


Njegova politika uključuje veća izdavanja za javne službe poput škola i bolnica, odlaganje nuklearnog oružja, renacionalizaciju industrija poput železnice i uključivanje islamističkih grupa Hamasa i Hezbolaha u mirovne pregovore na Bliskom istoku.

Korbin, koji se snažno protivi primeni mera štednje i članstvu Britanije u NATO-u, smatran je autsajderom za mesto predsednika Laburističke stranke, ali je tokom poslednjih nekoliko meseci uspeo da se izdvoji kao favorit između još troje kandidata laburista bližih centru - Ivet Kuper, Endi Burnhem i Liz Kendal .
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Laky

pre 8 godina

Један од ретких који је критиковао бомбардовање СРЈ, признање КиМ и који је тражио да Тони Блер (Tony Blair) одговара за ратне злочине.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija