• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

16.09.2015

23:39

CRNA GORA U PAKTU Parlament usvojio Rezoluciju o pristupanju NATO

Vesti

CRNA GORA U PAKTU Parlament usvojio Rezoluciju o pristupanju NATO

Podeli vest

Poslanici crnogorskog parlamenta usvojili su večeras Rezoluciju o podršci integraciji u NATO

Od ukupno 79 poslanika koji su se izjasnili o tom predlogu, za Rezoluciju je bilo njih 50, protiv je glasalo 26, a uzdržana su bila tri poslanika, preneli su crnogorski mediji.

Za usvajanje su glasali Demokratska partija socijalista, Socijaldemokratska partija, Pozitivna Crna Gora, Klub manjinskih stranaka, Bošnjačka stranka i Dritan Abazović iz Kluba nezavisnih poslanika.

Uzdržani su bili Nebojša Medojević, Koča Pavlović i Branka Bošnjak iz Demokratskog fronta, a ostali su bili protiv.

U diskusiji je ocenjeno da bi usvajanje tog dokumenta bio važan signal članicama NATO-a da Crnu Goru u decembru pozovu u svoju zajednicu, a da bi protivljenje tom dokumentu bio pokušaj negiranja dosadašnjih tekovina.

- Odnos parlamenta prema Rezoluciji biće važna poruka i domaćoj i međunarodnoj javnosti. To je poruka da Skupština ubedljivo podržava NATO integracije- rekao je u završnoj reči potpredsednik parlamenta Milutin Simović.

Predstavnici pojedinih opozicionih partija i nezavisni poslanici smatraju da je za učlanjenje Crne Gore u NATO neophodno raspisati referendum.

U Rezoluciji se navodi da je NATO garant teritorijalnog integriteta i suvereniteta Crne Gore, daljeg unapređenja vladavine prava i demokratije, ljudskih i manjinskih prava i kvaliteta života svakog građanina i ukupnog društva. 

Članstvo u NATO dodatno će, kako je precizirano dokumentom, ojačati međunarodni politički položaj države.

- Crna Gora time postaje saveznica najvećim svetskim silama i partner u donošenju važnih odluka koje se odnose ne samo na njenu, već i regionalnu i globalnu bezbednost -  kaže se u Rezoluciji.

Punopravnim članstvom u NATO-u Crna Gora postaje, kako se ističe, deo porodice država koje imaju snažniju ekonomiju, viši životni standard, jače institucije i razvijeniju demokratiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
NATO VISE NE POSTOJI

pre 8 godina

Neka proba Milo da progura kod Orbana neku posiljku NE PUSTA NI NATO VOZILA ORBAN a ni Evropa!! Gde ste jado usli sa rezolucijom u duplo golo ahahaaa!!! Kakvi idioti to je mafijaski zakon prijatelju najvise pomazu kad je na samrti.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija