• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

18.09.2015

22:07

ASANŽ OPTUŽIO FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Oland mi je zabio nož u leđa!

Vesti

ASANŽ OPTUŽIO FRANCUSKOG PREDSEDNIKA: Oland mi je zabio nož u leđa!

Podeli vest

Osnivač Vikiliksa DŽulijan Asanž izjavio je da mu je francuski predsednik Fransoa Oland "zabio nož u leđa" odbijanjem njegovog zahteva za azil u Francuskoj

Asanž je u intervjuu za francuski magazin "Sosijeti" (Society) rekao da je Francuska odbila njegov zahtev u julu nakon razgovora na najvišem nivou.

- Postojao je direktan kontakt između Fransoa Olanda i mene. Tekstualne poruke su razmenjene preko mog pravnog savetnika u Francuskoj. Francuski predsednik je davao ohrabrujuće znake - kazao je Asanž u intervjuu prevedenom na francuski, preneo je AFP.

- Na neki način, njegov (konačni) odgovor je bio zabijanje noža u leđa - istakao je Asanž.

Asanž smatra da je time Oland "možda želeo da deluje snažno, ne Francuzima, već SAD i Ujedinjenom Kraljevstvu, da im bude lojalan".

- Javno odbijanje ovog zahteva možda je bio način da se to uradi - dodao je on.

Asanž se nalazi u ambasadi Ekvadora u Londonu od juna 2012. kako bi izbegao izručenje Švedskoj, koja ga traži kako bi odgovarao o navodnoj optužbi za silovanje.

Osnivač Vikiliksa strahuje da bi, ukoliko ga Velika Britanija izruči Švedskoj, bio izručen SAD, gde bi mu se sudilo za jedno od najvećih curenja informacija u američkoj istoriji, pošto je pre pet godina objavio američke vojne i diplomatske dokumente.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija