• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

22.09.2015

21:03

MOSKVA UPOZORAVA BERLIN: Zaustavite modernizaciju nuklearnog oružja!

Vesti

MOSKVA UPOZORAVA BERLIN: Zaustavite modernizaciju nuklearnog oružja!

Podeli vest

Američki planovi za modernizaciju nuklearnog oružja u Nemačkoj izazivaju zabrinutost u Rusiji, izjavila je zvanična predstavnica MIP Rusije Marija Zaharova u intervjuu nemačkoj televiziji ZDF

Zaharova je skrenula pažnju da je od '90-ih godina Rusija četiri puta smanjila svoj arsenal nestrateškog nuklearnog naoružanja.

- U isto vreme u Evropi, ne samo u Nemačkoj, već i u Belgiju, Holandiji, Italiji i Turskoj, ostaje razmešteno taktičko nuklearno oružje SAD. Amerikanci modernizuju svoj nuklearni arsenal, a evropske članice NATO-a avione-nosače takvog naoružanja - rekla je Zaharova i dodala:

- U interesu obezbeđenja sigurnosti i stabilnosti u Evropi smatramo da treba vratiti nestrateško nuklearno oružje na nacionalnu teritoriju i da treba uspostavi zabranu njegovog razmeštanja izvan nacionalnih teritorija. Treba da se uništi infrastruktura van nacionalne teritorije koja omogućava brzo raspoređivanje oružja, kao i da se prestane sa izvođenjem vojnih vežbi pripreme i primene nuklearnog oružja vojnih snaga država koje ne poseduju takvo naoružanje - izjavila je predstavnica MIP Rusije.

U vazdušnoj bazi Bundesvera u gradu Buhel biće razmešteno 20 američkih atomskih bombi tipa B61-12, saopštava televizija ZDF.

- Dvadeset i pet godina nakon priključivanja Rajnland-Pfalca Nemačkoj ponovo će biti razmeštene atomske bombe kao u periodu Hladnog rata - prenosi nemačka televizija. Istraživanju o razmeštanju tih bombi biće posvećena emisija "Frontal-1" na kanalu ZDF.

Informacije o razmeštanju oružja, navodno, potvrđuju američki dokumenti o američkom budžetu koji su došli u ruke autora emisije.

U najavi programa na televiziji ZDF navodi se da je još 2010. godine Bundestag većinom glasova izglasao povlačenje atomskog oružja sa teritorije Nemačke.

Ipak, to nije bilo urađeno i sada će atomsko oružje koje se nalazi u Nemačkoj biti zamenjeno drugim, savremenijim.

Pripreme za njegovo razmeštanje će početi ovih dana u vazdušnoj bazi Bundesvera u Rajnland-Pfalcu.
Posebno se skreće pažnja na njihovu eksplozivnu moć - 80 puta su jače od one koja je bačena na Hirošimu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija