• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Danas

29.09.2015

23:22

SOROŠ UVALJUJE IZBEGLICE: EU da prihvati milion azilanata godišnje

Vesti

SOROŠ UVALJUJE IZBEGLICE: EU da prihvati milion azilanata godišnje

Podeli vest

Predsednik "Soroš fonda" i fondacije "Otvoreno društvo", Džordž Soroš smatra da Evropska unija treba da prihvati najmanje milion azilanata godišnje i da obezbedi 15.000 evra po tražiocu azila u prve dve godine da bi pomogla njihovo stambeno zbrinjavanje, zdravstvenu negu i obrazovanje

Soroš smatra i da EU prihvatanje izbeglica treba da učini dopadljivijim državama članicama.

Soroš je u autorskom tekstu izneo šest komponenata jednog sveobuhvatnog plana za rešavanje pitanja izbeglica.

Prema njegovom mišljenu, EU mora i da predvodi globalni napor da se obezbede adekvatni fondovi za Liban, Jordan i Tursku, kako bi se pružila pomoć za četiri miliona izbeglica koje žive u tim zemljama.

Zatim, EU bi morala da se obaveže da će najizloženije zemlje godišnje finansirati sa najmanje osam do 10 milijardi evra, uz balans koji bi stizao iz SAD i ostatka sveta. To bi moglo biti dodato iznosu dugoročnih obveznica koje bi se izdavale za podršku tražiocima azila u Evropi.

EU, takođe, mora odmah da počne da pravi svoju jedinstvenu agenciju za azil i migracije i eventualno jedinstvenu pograničnu stražu EU, piše Soroš.

On smatra da sadašnja mreža 28 odvojenih sistema za azil ne funkcioniše: skupa je, neefikasna i dovodi do neobuzdano nekonzistentnih rezultata u određivanju ko se kvalifikuje za azil. 

- Moraju biti uspostavljeni bezbedni kanali za tražioce azila, počev od Grčke i Italije do zemalja koje su njihova destinacija.

To je veoma hitno kako bi se primirila panika. Sledeći logičan korak je širenje prostora u najizloženijem regionu čime bi se smanjio broj migranata koji se odlučuju za opasan mediteranski prolaz - piše Soroš. 
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
dule

pre 8 godina

Zasto ih njegova Amerika ne prihvati kada izazivaju svaki rat na svetu? Sta se bre ovaj pravi lud i ko bre da prihvati godisnje milion izbeglica jer on bolestan u mozak?Ovi ameri hoce da uniste evropsku uniju a ovi im jos okrecu dupe. Evropa da prihvati milion izbeglica zbog bolesnih njegovih amera koji nemogu bez ratova.More mrs bre indijancu.\n

tt

pre 8 godina

Svako treba da zivi u miru u svojoj zemlji. Gospodin Soros bi trebalo da zna koliko je tesko napustati dom i svoju zemlju.Trebalo bi, medju prvima, da ustane protiv ekspanzije nasilja, odavno je prosao adolescentni razvoj.

Cvele

pre 8 godina

Neka prvo razgovara sa svojim Arpadom Orbanom i nek ćuti dok nije u svojoj loži. Znam da Miki Manojlović misli drugojačije, a i deda (glavni bankar u Kraljevini Jugoslaviji i lični bankar porodice Karađorđević) bi da je živ.

Pavle

pre 8 godina

Za izbeglice iz: Sirije ,Libije i Iraka - obezbedit prevoz brodovima do Vašingtona....Odatle su se "najviše borili" za njihova - LJUDSKA PRAVA!

Darlinka

pre 8 godina

Hoće li ovaj mediokritet već jednom da napusti ovaj svet? Muka mi je od njegove filozofije. Nek filozofira u svojoj kući i svojoj ženi. A što se imigranata tiče neka ih vodi svojoj kući, ili neka naseli Madjarsku i Izrael sa njima. Nadam se da će kod svetog Petra završiti u paklu.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija