• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

02.10.2015

13:40

DRAMA U IZRAELU Vojska juri Palestince koji su ubili jevrejski bračni par

Vesti

DRAMA U IZRAELU Vojska juri Palestince koji su ubili jevrejski bračni par

Podeli vest

Stotine izraelskih vojnika učestvuje danas u poteri za palestinskim napadačima nakon ubistva bračnog para jevrejskih naseljenika na okupiranoj Zapadnoj obali

 

Bračni par Eitam i Naama Henkin, oboje u tridesetim godinama, ubijeni su sinoć u svom automobilu, dok su putovali između jevrejskih naselja Itamara i Elon More na severu Zapadne obale. 

Njihovo četvoro dece, u dobu između četiri meseca i  devet godina, nađeno je nepovređeno na zadnjem sedištu vozila. 

Izraelske bezbednosne snage povele su " intenzivnu pretragu" na terenu uz obaveštajne napore, rekao je vojni portparol Arije Šalikar.

Drugi vojni portparol Peter Lerner rekao je da su Henkinovi, iz jevrejskog naselju Neria blizu Ramale "masakrirani pred svojih četvoro dece". 

Zaposleni iz hitne pomoći opisali su scenu koju su zatekli na poprištu napada kao "tešku", preneo je AFP.

- Videli smo automobil nasred puta i pored njega čoveka koji leži na zemlji sa ranama u gornjem delu tela - rekao je Boaz Malka za izraelske medije.
AP/Photo

Napad se dogodio nekoliko sati nakon što se izraelski premijer Benjamin Netanijahu obratio Generalnoj skupštini UN, dan nakon govora Mahmud Abasa koji je rekao da izraelsko odbijanje da pusti palestinske zatvorenike i prestane da širi jevrejska naselja ometa obnovu mirovnih pregovora. 

Fatah preuzeo odgovornost, Hamas pohvalio

Organizacija povezana s palestinskim pokretom Fatah preuzela je odgovornost za ubistvo jevrejske porodice, ali to za sada nije potvrđeno. 

Militantni Hamas je pohvalio one koji su izveli napad, ali nije preuzeo odgovornost.

Netanijahu je osudio ubistvo koje je označio "efektom palestinskog huškanja" i najavio da će bezbednosne službe raditi da "uhvate ubice i poboljšaju bezbednost za sve izraelske građane". 

Zabrinuta zbog rastuće napetosti između naseljenika i Palestinaca, armija je najavila da će razmestiti četiri bataljona kako bi sprečila eskalaciju napetosti u području blizu napada.

U palestinskom selu Beitilu, blizu naselja Neria, zapaljeno je jedno vozilo i ispisana poruka "Osveta Henkina" na hebrejskom jeziku na obližnjem zidu, rekla je danas armija, istakavši da niko nije povređen. 

Mesto jučerašnjeg napada blizu je palestinskog sela Beit Furik, u kome su izraelske snage ubile jednog Palestinca za vreme sukoba u septembru.

ZASTAVA PALESTINE U UN Izrael i SAD se protivili

Izraelski mistar odbrane Moše Jaalon je danas obilazeći mesto napada rekao je da su armija i bezbednosne snage razmeštene da uhvate ubice. 

Jaalon je u saopštenju iz svog kabineta nedavno nasilje povezao sa neredima oko džamije Al Aksa u Jerusalimu i osudio "huškanje" od strane palestinskih lidera "posebno Abasa", kako je rekao.

Okolnosti sinoćnjeg napada ostale su nejasne.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija