• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Politika

04.10.2015

18:06

(VIDEO) ŠAH MAT AMERIMA: Ovako je Putin nadigrao Zapad!

Vesti

(VIDEO) ŠAH MAT AMERIMA: Ovako je Putin nadigrao Zapad!

Podeli vest

Predsednik Vladimir Putin je posle gotovo tri decenije marginalizacije uspeo da Rusiju vrati na svetsku scenu, sa koje ju je uporno potiskivao novi svetski poredak uspostavljen posle raspada Sovjetskog Saveza

Šef Kremlja predložio je široku koaliciju koja bi trebalo da podrži njegovog saveznika, sirijskog predsednika Bašara el Asada, koga Moskva doživljava kao ključnu prepreku daljem nadiranju Islamske države i preuzimanju Sirije. Putin se nije ustezao da se direktno suprotstavi predsedniku Baraku Obami i njegovim bliskoistočnim planovima, čija je polazna tačka uklanjanje Asada sa vlasti.

Moskva je pažljivo planirala svaku etapu diplomatske inicijative koja se završila bombardovanjima položaja islamista po Siriji, prvom vojnom angažmanu van granica Rusije od vremena raspada SSSR-a 1991. godine.

Putin je prvo iznenadio Zapad šaljući borbene avione, helikoptere, tenkove i jedinicu pomorske pešadije u Siriju, jedinu zemlju regiona u kojoj ima vojnu bazu i koja Rusiji omogućava prisustvo na Mediteranu.

sputnik

Rusi su se tako vojno vratili na Bliski istok, prvi put otkako je bivši egipatski predsednik Anvar el Sadat proterao ruske vojne savetnike uoči oktobarskog rata 1973.

Potom je svoju pregovaračku poziciju ojačao potpisivanjem sporazuma sa Irakom, Iranom i Sirijom o razmeni obaveštajnih podataka o islamistima, čime je najavio dalje korake.

Pošto se sa govornice Generalne skupštine UN direktno suprotstavio američkoj viziji, dobio je jednoglasnu podršku Dume za vojnu intervenciju protiv „islamističkih, ekstremističkih meta” – koja je u Siriji, na Asadov poziv, usledila za manje od 24 časa. Prvi put od Drugog svetskog rata dve svetske sile uključene su u vazdušne operacije iznad iste zemlje.

Nema sumnje da je Rusija sirijsku krizu doživela kao šansu da se vrati u region koji je pre četiri-pet decenija bio jedan od najvećih poligona hladnog rata, kao priliku da javno kaže da je jednopolarni svet pod apsolutnom američkom dominacijom proteran u arhive istorije.

Reuters

Sjedinjene Države se teško mire sa takvim scenariom. Sadašnja napetost daleko prevazilazi nesaglasnosti oko buduće sudbine Asada, koji je za Zapad deo problema, a za Ruse deo rešenja.

Dok Putinove bombe padaju, otvoren klasični propagandni rat. Zapad, koji sumnja da je prava namera ruske vojne intervencije spasavanje Asada, a ne rat protiv islamista, plasira vesti da Rusi i ne gađaju islamiste već položaje sirijskih pobunjenika, miljenika Zapada. Sve je propraćeno šablonskim izveštajima kako ginu civili, uključujući i deca.

Moskva to demantuje. Zašto bi Rusi rizikovali? Ako ništa drugo zašto bi to radili kada znaju da su pod prismotrom svih mogućih satelita i radara? Ne zvuči logično, iako logika nije disciplina na koju se uvek treba oslanjati na Bliskom istoku.

Public

Sve pomalo otužno podseća na marketinška pakovanja iz 2003. o oružju za masovno uništavanje u Iraku ili neproverena tvrđenja da je Asadov režim 2013. koristio zabranjena hemijska oružja.

Vašington i Moskva se retorički slažu da imaju zajedničkog neprijatelja – Islamsku državu. Slažu se i da buduća Sirija bude demokratska, ujedinjena, sekularna država, koja će biti dom za sve etničke grupe, čija će prava biti zagarantovana.

Problem je što imaju sasvim različite prijatelje. Amerikanci za prijatelje imaju „umerene” sirijske pobunjenika, Tursku i Saudijsku Arabiju, dve zemlje čiji lideri vode lični rat protiv sirijskog predsednika, zbog čega borbu protiv islamista guraju u drugi plan. Ruski saveznici su režim u Damasku, Iran i odskora i Irak.

1tv.ru/screenshot

Po najgorem scenariju, region bi mogao da postane epicentar novog svetskog sukoba. Po najboljem, učesnici sastanka o Siriji zakazanog za sledeći mesec mogli bi da se dogovore oko političke tranzicije i koordinišu akcije protiv islamista.

Povoljna okolnost je što i na Zapadu sve više uviđaju da prioritet mora da bude eliminacija Islamske države, a ne Asadovo obaranje sa vlasti. Pozivajući na koaliciju pomoći Asadu – čije snage među retkima uspevaju da se koliko-toliko suprotstave islamistima – Putin je dirnuo u nerv krize.

Zašto Zapad hoće po svaku cenu da sruši režim, koji je, barem privremeno, sastavni deo istog fronta?

AP PHOTO

Zato što se sebično rukovodi isključivo sopstvenim interesima, upozorio je Putin, podsećajući na vojne intervencije koje su uništile Irak, Siriju, Libiju.

Ko je omogućio širenje nihilističke ideologije i napredovanje ekstremnih militanata koji su izazvali najveću seobu izbeglica od vremena Drugog svetskog rata?

Možda pitanje pripada prošlosti, kako sugerišu neki zapadni analitičari, ali kako islamiste sprečiti da nastave uništavanja?

Public

Sirijsku krizu treba rešavati tamo gde je nastala - u Siriji. Kada se građanski rat zaustavi i počne potraga za političkim rešenjem, Asad će biti u slabijoj poziciji nego što je to sada.

Moskva je ponudila pomoć. Državnička sujeta Baraka Obame i bliskoistočnih autokrata je na ispitu.

PROČITAJTE JOŠ:

ONI DŽIHADISTIMA UZIMAJU DUŠU! Pogledajte izbliza ruske lovce Suhoj!

ODZVONILO DŽIHADISTIMA! Putin šalje 150.000 vojnika na Islamsku državu?!

RUSKI HIRURZI! Uništen komandni centar islamista u Raki

OVO JE PUTINOV RATNI PLAN: Akcija protiv islamista biće sprovedena u tri faze!

AMERIKA HOĆE RAT: Braniće sirijske pobunjenike po cenu sukoba s Rusima!

OBAMA: Ruski recept za Siriju je put u katastrofu!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Pavle

pre 8 godina

Licemerje i hipokrizija Amečike politike - konačno je otkrivena u Siriji..!! Javno su protiv ISIS a tajno ih naoružavaju i obučavaju u elitnim kampovma dok njihove vođe ( kao i vođe Al Kaide) sa službenim propusnicama ulaze i ručavaju u Pentagonu...!! Pa ko još lud ovo ne shvata.... CIA je sama sebi pravila "neprijatelje" radi uzimanja "love" od američkih poreskih obveznika - a radi uništavanja, tih istih neprijatelja,koje je sama proizvela..!! Fantastičan opstanak glomazne bezbed. službe najmoćnije države koja je streljala i sopstvenog Predsednika (Kenedija) kada je ovaj pokušao da zaustavi rat političkim sredstvima.....

srbin

pre 8 godina

ODMAH UPUTITI ZAHTEV RUSIJI I PREDSEDNIKU PUTINU DA RAZVALI BOMBARDERIMA DZIHADISTE SIPTARSKE NA KOSOVO I METOHIJU,KAO STO SU SIPTARI TRAZILI OD NATO BOMBARDERA DA BOMBARDUJU SRBIJU 8O DANA ODUZMU TERITORIJU SRPSKU I NANESU STETU MATERIJALNU OD 1OO MILIJARDE EVRA.ODMAH NIKOLICU AKO SI SRBIN I CETNICKI VOJVODA UPUTI ZAHTEV AKO NE UPUTIS TO JE DOKAZ DA SI ZAPADNI PLACENIK I IZDAJNIK I TI I ALEKSANDAR VUCIC DOKAZITE SAMO DA STE SRBI,SAMO ZAHTEV RUSIJI I RUSI CE BOMBARDOVATI SIPTARE I OSLOBODITI NASU TERITORIJU.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija