• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

15.10.2015

23:15

(VIDEO) DOGAĐAJ KOJI JE PROMENIO SVET: Ovo rusko oružje je prekinulo američku dominaciju!

Vesti

(VIDEO) DOGAĐAJ KOJI JE PROMENIO SVET: Ovo rusko oružje je prekinulo američku dominaciju!

Podeli vest

Istorijski događaj desio se pred našim očima. O njemu će se obavezno pisati u udžbenicima istorije

Za savremenike, odnosno za nas, taj događaj bio je istaknut, ali ne i ocenjen po zasluzi. Da bismo tu nepravdu ispravili – moramo da pomenemo jednu istorijsku analogiju značajnu za naše razumevanje.

O čemu ćemo, zapravo, govoriti i čega ćemo se prisećati?

Reč je o plotunu ruskih krstarećih raketa „Kalibar“ i testiranju sovjetskog nuklearnog oružja kada je svima postalo jasno da i Staljin takođe ima „bombu“.

U proleće, početkom 1945. SAD, a zajedno sa njima i Velika Britanija, našle su se u privilegovanom položaju u svetskoj politici. Francuska kao supersila ne postoji, Nemačka poražena, Japan - na ivici sloma.

Sovjetski Savez pretrpeo najteža razaranja i ozbiljne gubitke, iako ima najjaču kopnenu armiju. Kina nije prvostepena sila i na njenom čelu se nalazi prozapadna marioneta Čang Kajšek, spreman da pobedi u ratu sa komunistima.

I nema više nikog.

Međutim, glavna prednost Anglosaksonaca nije bila u tome što su očuvali industriju i teritorije, ni u gubicima koji su bili neznatni u poređenju sa ljudskim gubicima drugih učesnika, već u tome što su imali najnoviju vojnu tehnologiju kakvu niko nije imao.

To je bila tehnologija atomskog oružja. Mnogi su imali razvojne projekte, među njima SSSR i Nemačka, ali sem SAD niko nije imao finalno oružje užasne razorne snage.

Takva situacija u istoriji čovečanstva nije bila jednom.

Reuters

Zapadni kolonizatori veoma su voleli da ratuju u okolnostima „mitraljezi protiv koplja“.

U još ranijoj istoriji bilo je situacija kada je postojanje vatrenog oružja ili luka drugačijeg modela davalo toliku prednost u vojnom pogledu da je odmah dovodilo do savladavanje jednih država od strane drugih.

Isto takva okolnost nastala je u avgustu 1945. Međutim, da bi se svoja volja nametnula čitavom svetu, a u stvari - SSSR-u, trebalo je novo oružje demonstrirati u funkciji. I, američki predsednik Truman bez griže savesti izdaje naredbu o nuklearnim udarima po Japanu.

Bacili su bombe na Hirošimu i Nagasaki koji nisu imali vojne ciljeve, tokom čitavog rata skoro nisu ni bombardovani i nisu imali potrebne sisteme PVO. Sva japanska avijacija bila je sakrivena u podzemnim aerodromima i spremala se da odbija iskrcavanje Amerikanaca bez letenja iznad Japana.

Pogibija stotina hiljada Japanaca postala je „video prezentacija“ svetske dominacije SAD.

U situaciji u kojoj se kod njih nalazi bomba, izgledalo je da će Staljin ustuknuti. Ipak, desilo se drugačije.

U SSSR-u je odlučno ubrzao rad na svom atomskom oružju, a osnovni zadatak SSSR-a bile su diplomatske i druge aktivnosti u cilju sprečavanja sopstvenog uplitanja u rat sa SAD uz istovremeno odbijanje Moskve da se potčini Sjedinjenim Državama.

Public

Recimo istinu: Vašington i London nisu naneli nuklearni udar po SSSR samo iz dva razloga.

Najvažniji je bilo to što nisu imali garancije da će uništiti moć SSSR-a, odnosno malo su imali gotovih bombi, računajući na otpor sovjetskog PVO .

Ipak je, na primer, Vinston Čerčil, koji je toliko nezasluženo „omiljen“ u Rusiji, na sve načine nastojao da ubedi Trumana 1947. da nanese nuklearni udar po Kremlju!

Drugi razlog je – nisu imali povoda za rat.

Staljin je izbegavao direktan sukob prenoseći borbu na periferiju. Prvo se građanski rat u Kini završio pobedom „prosovjetskih snaga“, zatim je u Koreji počeo građanski rat, koji je prerastao u intervenciju SAD, a zatim u učešće Kine u toj borbi. Amerikancima nije bilo do SSSR-a Zaglibili su se u Aziji.

U tom momentu je drug Berija, koji je bio na čelu nuklearnog projekta SSSR-a, u suštini spasao desetine miliona života. On je lišio SAD monopola nad atomskom bombom.

Amerikanci su shvatili da su „Sovjeti“ dobili nuklearno oružje posle ispitivanja koje je izvedeno na poligonu kod Semipalatinska u avgustu 1949. Sedam meseci kasnije, sovjetsko rukovodstvo izdalo je zvanično saopštenje o tome i pri tom izabralo čudnu kombinaciju.

Zamenik predsedavajućeg Sovjeta ministara SSSR-a, maršal Kliment Jefremovič Vorošilov, zvanično je saopštio da SSSR poseduje atomsko oružje na dan svetskog praznika žena, 8. marta 1950.

Svet se tada promenio. Politika je postala drugačija. Kada su SAD shvatile da pokušaji za uništenje SSSR-a vojnim putem nisu više mogući, pošto prete uništenjem samih Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, nastupila je ravnoteža snaga.

printscreen

Svetska politika balansirala je u tom kvalitativno novom stanju sve do izdajničkog raspada SSSR-a. Zatim se politika obrela u stanju unipolarnog sveta. Ne, Rusija nije ostala bez nuklearnog oružja, ali je za njenu svetsku politiku njegova vrednost bila jednaka nuli.

Bilo je jasno da u političkom rukovodstvu „jeljcinovske“ Rusije nema volje da se ono primeni, ali nema ni međunarodne situacije koja bi mogla da opravda njegovu primenu. Nuklearno oružje postalo je strašan, ali i neosporno neprimenjiv vojni resurs. Oružje poslednjeg dana u slučaju propasti.

Tada su Amerikanci i njihovi saveznici energično razvijali sisteme naoružanja visoke preciznosti i ostvarili prednost u toj nenuklearnoj sferi. O pokušajima Rusije da se u toj oblasti „otrgne“ i o njenoj zabrinutosti, više puta govorio je predsednik Putin.

Čitava politika SAD, zasnovana na agresiji protiv bilo koje zemlje po sopstvenom izboru, javno gaženje međunarodnog prava, nanošenje udara bez odobrenja OUN-a, temeljila se na ekskluzivnom posedovanju visokopreciznog teškog naoružanja velikog dometa.

Nuklearno oružje niko neće primeniti, a takve krstareće rakete, pametne bombe i precizne sisteme za navođenje niko više ne poseduje.

Takav komforan i za Anglosaksonce uobičajen svet nestao je za jedan dan.

Zapamtite ovaj istorijski datum – 7. oktobar 2015. Toga dana brodovi Kaspisjke flotile gađali su krstarećim raketama „Kalibar“ pozicije terorista Islamske države u Siriji sa udaljenosti od 1500km.

Došao je kraj monopolu SAD i njihovih saveznika na oružje visoke preciznosti. Učestvovanje u borbi sa teroristima na Bliskom Istoku, koje finansiraju SAD, pružilo nam je mogućnost ne samo da saopštimo da oružje posedujemo, nego i da ga realno demonstriramo, pri tom u situaciji u kojoj nije bilo moguće biti protiv njegove primene. SAD su pokušale samo informativno da izglade efekat svog javnog fijaska.

Nekoliko dana kasnije, dajući jedan intervju, predsednik Rusije javno je saopštio da ne samo da ima visokoprecizno oružje, nego i odlučnost da ga primeni. Ta njegova izjava data je u momentu kada su stavljane tačke na „i“ i konačno podvučena crta ispod epohe jednostrane dominacije SAD.

Ona je sada prošlost.

A to što se svet promenio baš 7. oktobra, odnosno na dan rođenja Vladimira Putina…To je, naravno, samo koincidencija…

Da zaključimo.

Granatiranje sa ruskih brodova krstarećim raketama „Kalibar“ po teritoriji Sirije odigraće u istoriji čovečanstva istu ulogu kakvu je odigrala prva atomska bomba koju je napravio Sovjetski Savez. Svet će uistinu postati politički multipolarni, dakle i stabilniji.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

"Boj ne bije svijetlo oružje" ....da nije za Pravdu, da nije za Istinu, da nije za Božiju volju, ništa to ne bi njima vredelo i ništa od tog ne bi - pogađalo... "Sine, ideš u rat, braniš nejač i Srbiju, pucaj na krvnike, zažmuri i pucaj a Bog će već znati - koga metak na drugoj strani treba da nađe" ( "Milutin"..).

tintin

pre 8 godina

Ne vidim tko je napisao ovaj komentar. Po nacinu uvlacenja rusima ,vjerovatno Gdn Lazanski. Zakljucak: Rusija vodi protiv NATO 1-0, a uskoro izbacuju iste, i ostaju sami kao jedina svjetska sila uz eventualno malo ucesce Kine i zemalja BRIKa. Srbija ipak ponovno na pravoj strani, ispravlja sve visedecenijske nepravde. Konacno svijet funkcionira onako kako je trebalo da bude oduvjek........ Vlazni snovi, tesko budenje i spoznaja da svijet funkcionira na drugim principima. Do sljedeceg rusofobnog clanka i sljedeceg ushicenja sa svemogucim Rusima, pozdrav iz realnog vremena.

solencara

pre 8 godina

Kakva otrežnjujuća realnost! Nismo sami i nedodirljivi, a naročito ne posebni,kako oni rekose za sebe. Njihova izuzetnost ima svoj kraj : 07 10 2015

XXL

pre 8 godina

Lep text, a dodao bi još jer se ne spominje kako odjednom baltičke zemlje Letonija, Estonija, Litvanija, Švedska, Norveška, Poljska, Rumunija, Moldavija itd. sad i nije važno ako sam neku državu propustio NE traže pojačano prisustvo NATO trupa na njihovom tlu i sve je nekako utihnulo posle Putinovog rođendana ovaj od tog datuma 7.10.2015.g. Odjednom bezbednost tih država nije toliko ugrožena, a i NATO trupe za brze intervencije se pokazuje kao - promašena investicija. Da li bi bile toliko brze da se prebace 1500-2000km od "Kalibra" i nanesu udar na tlu Rusije? Sada Rusija sofisticiranim i novim oružjem iscrpljuje Ameriku istim onim oružjem kojim je SSSR doživeo finansijski krah u trci u naoružanju. Amerika za sada nema odgovora na bačenu rukavicu ali ima promašenih investicija u projektima kao onaj krš od F-35 ili lasersko oružje u povoju ...

Skela

pre 8 godina

"tintin"-u, ovo šta si pročitao nije komentar nego ČLANAK, a ti napisa komentar. Članak sadrži istorijske fakte i ništa drugo. Što on nije tebi po volji to je tvoja stvar. Rusija NE VODI protiv NATO-a 1:0 nego 1000:0 on je pi...in dim, a USA je vojna sila koja je pokazala koja je u Koreji i Vijetnamu. Kako svet funkcioniše ti nemaš pojma, a balaviš bez veze. Preporučujem ti da pitaš nekog (ko zna) da ti objasni šta je RUSO-FOB a šta RUSO-FIL. I najzad, sudeći po tvom komentaru, liči kao da ga je pisao RIN-tintin, a evo jedne rečenice za tebe: Baka nojo na (na japanskom).

bla

pre 8 godina

gde je ovde 1:0 ili 1000:0 Rusije u odnosu na nato. eto neka bude da je Rusija pokazala da je napredovala (verujem da jeste, to je normalno) ali nigde se ovde ne dokazuje da mogu da se nose sa vojnom moci NATOa. Rusija trenutno pokazuje vece ambicije da bude bitan igrac u odlucivanju na svetskom nivou i to moze da bude dobro, ali videcemo kako ce sve to ispasti prevashodno zbog ekonomije.

tintin

pre 8 godina

Mozda nisu pokazali u Koreji ili Vijetnamu ali su pokazali vama.Komentar pokazuje povijesne fakte sa stanovista jedne strane u ovome slucaju Ruske- Srpske. Knjigu u ruke i istrazuj II svjetski rat, specijalno oko razvoja atomskog oruzija. U pravu si ti si Rusofil. Japanski ne znam kao ni Ruski ali na Engleskom. Your comment is complete and utter rubbish.

Zoran Jovanovic

pre 8 godina

tintin, 'ajde ti lagano preko bare. ako nemas kintu za kartu, ja cu ti platiti ali u jednom pravcu. procitah pre neki dan: demokratija je kada beli covek posalje crnog coveka da ubija zute ljude, 20.000 km daleko, pod izgovorom da brani nacionalne interese svoje zemlje, koju je oteo od crvenog coveka. AMIN!

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija