• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

19.10.2015

08:35

OGRADILI SE I SLOVENCI! Izbeglice dočekala žica i policija sa psima

Vesti

OGRADILI SE I SLOVENCI! Izbeglice dočekala žica i policija sa psima

Podeli vest

Vozu sa 1.800 izbeglica, koji je krenuo iz Čakovca prema Središću ob Dravi, nije dozvoljen ulaz u Sloveniju, a izbeglice koje su pešice nastavile put ka granici je dočekala žičana ograda i slovenačka policija sa psima koja ih nije pustila u zemlju

 

S obzirom da između hrvatskih i slovenačkih vlasti nije bio postignut dogovor o ulasku voza u Sloveniju, odlučeno je da se voz, koji je krenuo noćas oko dva sata posle ponoći, zaustavi na poslednjoj stanici u Hrvatskoj, u Macincu, a ostatak puta izbeglice su nastavile peške. 

Iako je putnicima u vozu bila ponuđena mogućnost da zatraže azil i ostanu u Hrvatskoj, svi su nastavili put peške, po pruzi. Slovenačka policija je, međutim, dočekala priliv izbeglica sa žičanom ogradom i psima i nije ih pustila u zemlju.

Izbeglice su sa železničkog prelaza usmereni na obližnji drumski prelaz Trnovec, ali ni tamo im nije dozvoljen ulazak u Sloveniju.  

1.800 ljudi, među kojima i veliki broj dece i dalje na kiši i hladnoći čeka ulazak u Sloveniju

Predstavnici UNHCR odbili su mogućnost da se preko granice propusti samo 150-tak najranjivijih uz obrazloženje da bi to značilo razdvajanje porodica. Zato 1.800 ljudi, među kojima i veliki broj dece i dalje na kiši i hladnoći čeka ulazak u Sloveniju.

Prema nezvaničnim informacijama, na graničnom prelazu Banfi kod Štrigove (Međimurska županija) 300 emigranata iz šest autobusa ipak uspelo da pređe granicu. S ozbirom da se radi o manjem prelazu, mali kontingent slovenačke policije bio je nespreman za prihvat tako velikog broja ljudi. 

OPET BLOKADA: Hrvatska policija zabranila ulaz izbeglicama koje dolaze iz Srbije

Za danas je najavljen dolazak novog voza sa 2.100 emigranata u Čakovec, koji nema mogućnosti za prihvat tako velikog broja ljudi.

"Hrvatske železnice" su jutros u sedam sati saopštile da je na železničkoj stanici Tovarnik u toku ukrcavanje izbeglica u 97. vanredni voz.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija