• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

20.10.2015

23:56

BAN KI MUN UPOZORAVA: Palestinci i Izraelci na ivici ponora, situacija izmiče kontroli!

Vesti

BAN KI MUN UPOZORAVA: Palestinci i Izraelci na ivici ponora, situacija izmiče kontroli!

Podeli vest

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun upozorio je danas Izraelce i Palestince da su na ivici "opasnog ponora" i da moraju delovati brzo kako bi se stišale čitave nedelje nasilja, pre nego što se otme kontroli

On je to rekao tokom iznenadne posete Jerusalimu u pokušaju da se smanji napetost koja je izazvala međunarodnu brigu. Posle sastanka s izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom, takođe, je upozorio na opasnost eskalacije "u verski sukob sa potencijalnoregionalnim posledicama" i apelovao na napore da se to ne dogodi.

Nasilni protesti i talas oružanih i napada noževima i automobilimana Izraelce podstakli su bojazan od novog palestinskog ustanka, intifade, protiv izraelske okupacije. Čak i tokom Banove posede dogodio se još jedan napad nožem i automobilom na Zapadnoj obali u kojima je troje Izraelaca ranjeno.  Dva osumnjičena napadača su ubijena. Novi sukobi su takođe izbili duž grnice Pojasa Gaze,  gde je jedan Palestinac poginuo i petoro ih je ranjeno.

- Moja poseta je odraz globalnog alarma zbog opasne eskalacije nasilja između Izraela i Palestinaca- rekao je Ban nakon sastanka sa predsednikom Izraela Ruvenom Rivlinom.

- Ako ne delujemo brzo, dinamika na terenu će se samo pogoršati", dodao je šef UN, ocenivši da "nije isuviše kasno da se izbegne šira kriza" i apelovao na obnovu  mirovnih napora u vreme kada su pregovori o miru u zastoju više od godinu dana.

- Izvan neposredne napetosti, ono što nedostaje je odlučnost da se obnovi politički horizont za pregovore i politički proces koji donosi stvarne rezultate i mir," čenio je Ban, istakavši: " Moramo za budućnost naše dece  uzmaći od tog opasnog ponora, čuvati dvodržavno rešenje i voditi  ljude nazad na put ka miru.

Ban će se u sredu ujturu sastati sa palestinskim predsednikom Mahmudom Abasom. Državni sekretar Džon Keri sastaće se s Netanijahuom u Nemačkoj ove nedelje i sa Abasom kasnije negde na Bliskom istoku.

Više od 40 Palestinaca poginulo je u najnovijem nasilju koje je eskaliralo početkom ovog oktobra, a počelo je jos pre mesec dana. Deset Izraelaca ubijeno je za to vreme. 

Izraelske snage bezbednosti su u pokušale da zaustave nasilje, a da ne prouzrokuju eskalaciju. Međutim, kontrolni punktovi u palestinskim područjima anektiranog istočnog Jerusalima, odakle su mnogi napadaci došli i rušenje  kuća terorista samo su još vise izazvali ljutnju.

Uz to su video snimci ubistva osumnjičanih napadača šireni preko društvenih mreža takođe podstakli dalje nasilje. Ban je tokom sastanka s Netanijahuom upozorio na zloupotrebu nasilja, a Netanijahu je odbacio takve optužbe.

 

PROČITAJTE JOŠ: 
 

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) NEMA MIRA U IZRAELU: Palestinac oteo pištolj i pucao u masu na autobuskoj stanici!

IZRAELCIMA PUCAJU NERVI Eritrejac greškom ubijen zbog boje kože

(UZNEMIRUJUĆI VIDEO) PAKAO U JERUSALIMU: Ljude pregazio kolima na stanici, pa ih dokrajčio satarom!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17