• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

21.10.2015

21:20

UN DONOSE ZAOKRET U BORBI PROTIV NARKOTIKA: Sve droge će biti legalne!

Vesti

UN DONOSE ZAOKRET U BORBI PROTIV NARKOTIKA: Sve droge će biti legalne!

Podeli vest

Sve droge uskoro bi mogle da budu legalizovane u celom svetu, otkrio je britanski milijarder Ričard Brenson. On tvrdi da Ujedinjene nacije nameravaju da pozovu sve vlade sveta da obustave takozvani rat protiv narkotika, a korisnike opijata i one koje ih nabavljaju za ličnu upotrebu više ne smatraju kriminalcima

Više štete nego koristi


Brenson je to otkrio u tekstu na sajtu svoje kompanije "Virdžin", pozivajući se na dokument u koji je imao uvid, a koji treba da bude objavljen u nedelju u Maleziji. Britanac, inače dugogodišnji borac za legalizaciju narkotika, navodi da je istraživanje kancelarije UN za drogu i kriminal (UNODC) pokazalo da je rat protiv opijata u svetu kontraproduktivan.

Korisnici droge širom sveta nisu kriminalci, njima treba da se bavi zdravstvo
Ričard Brenson

- U dokumentu piše da UN, koje decenijama kroje politiku borbe protiv narkotika, nameravaju da dekriminalizuju sve one koji koriste drogu i nabavljaju je za ličnu upotrebu. Taj pozitivan zaokret u politici UN konačno će stati na put nepotrebnoj kriminalizaciji miliona korisnika droge širom sveta. Oni nisu kriminalci, njima treba da se bavi zdravstvo. Mnogi povremeni korisnici droge nikad ne zapadnu u probleme, dok zavisnici zaslužuju da dobiju zdravstvenu negu, a ne ćeliju u zatvoru - naveo je Brenson.
Prema njegovim rečima, rat protiv droge doneo je više štete nego koristi svima u svetu.

- Vlasti svih zemalja zbog iluzije da se bore za svet bez droge potrošile su milijarde za primenu sile. To, međutim, nije smanjilo niti snabdevanje drogom, niti zahteve za opijatima, niti je uspelo da stavi pod kontrolu kriminalne organizacije koje se bave trgovinom narkotika - objašnjava britanski milijarder.


Legalizacija nije rešenje


On naglašava da je samo u SAD 1,5 miliona ljudi 2014. uhapšeno zbog nekog prestupa povezanog s drogom. Od toga je čak 83 odsto njih privedeno samo zbog posedovanja narkotika za ličnu upotrebu. U celom svetu svaka peta osoba koja se nalazi u zatvoru osuđena je zbog nekog prekršaja u vezi sa drogom.
Brensonovo mišljenje, međutim, ne dele mnogi stručnjaci.
- Ukoliko bi droge bile legalne za ličnu upotrebu, nadležni nikad ne bi mogli da se izbore s narko-kartelima i dilerima, koji na narkoticima zarađuju ogromne svote novca. Legalizacija droge nije rešenje - navode britanski kriminolozi, koji su pre nedelju dana dali preporuku parlamentu u Londonu da ne legalizuje marihuanu za ličnu upotrebu ni u medicinske svrhe.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju
Društvo

"U minuti žena može da izgubi od 30 do 40 odsto krvi!" Ginekolog otkriva od čega je preminula porodilja u Vranju

Više javno tužilaštvo u Vranju saopštilo je juče da je obdukcija pokazala da je uzrok smrti porodilje M. A iz okoline Preševa 17. aprila, ruptura materice sa posledičnim iskrvarenjem i da bi se u tom slučaju moglo raditi o krivičnom delu nesavesnog pružanja lekarske pomoći koje se zbog smrtne posledice može kvalifikovati kao teško delo protiv zdravlja ljudi.

26.04.2024

21:04

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17