• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug/Informer.rs

22.10.2015

11:37

(FOTO) MASKIRAN UPAO U ŠKOLU U ŠVEDSKOJ, mačem ubio dve i ranio još dve osobe, policija ga ubila!

Vesti

(FOTO) MASKIRAN UPAO U ŠKOLU U ŠVEDSKOJ, mačem ubio dve i ranio još dve osobe, policija ga ubila!

Podeli vest

Maskirani muškarac, naoružan mačem, upao je danas u školu u Švedskoj i ubio jednog nastavnika i jednog učenika, a ranio dvoje, pre nego što je policija pucala u njega



Napad se dogodio u gradu Trolhetanu na jugozapadu Švedske, u školi koju pohađaju deca starosti između 6 i 15 godina, uključujući mnoge novopridošle imigrante, preneo je AFP.

- Jedan nastavnik je preminuo na licu mesta - rekli su lokalni zdravstveni zvaničnici, navodeći da su još jedan nastavnik i dva dečaka, starosti 11 i 15 godina, ranjeni u napadu.

Jedan od dvojice dečaka kasnije je preminuo, javio je BBC.

 

Tanjug/AP

Policija je saopštila da je pucala u napadača, starog oko 20 godina, koji je prebačen u bolnicu, ali njegovo zdravstveno stanje za sada nije poznato.

Lokalna policija, koja je obaveštena o napadu oko 10.10 sati po srednjoevropskom vremenu, identifikovala je napadača, ali nije otkrila nikakvu informaciju u vezi sa njim.

Motiv napada za sada nije poznat.

- Mladi ljudi su napadnuti. To je posebno tragično - rekao je portparol policije Tomas Fuksborg novinarima, naveo je Rojters.

 

Tanjug/AP

U saopštenju policije se navodi da je jedna osoba napadnuta u kafeteriji škole.

Prema izveštajima švedskih medija, napadač je ušao u školu noseći masku iz Ratova zvezda i deca su isprva pomislila da je reč o šali.

- Kada smo ga prvi put ugledali, mislili smo da je šala. Nosio je masku i crnu odeću i dugačak mač. Neki učenici su želeli da se slikaju sa njim i pipnu mač - rekao je jedan učenik za švedsku agenciju TT.

Kada je muškarac počeo da napada ljude, ovaj učenik je brzo pobegao, dok je napadač išao iz učionice u učionicu u potrazi za žrtvama.

Prema navodima te agencije, nekoliko noževa je korišćeno u napadu.

Direktor odeljenja za javnost u bolnici NAL u Trolhetanu Niklas Kleson izjavio je da je napadač koristio "oružje nalik na noževe".

 

Školu Kronan pohađa oko 400 učenika, a švedski mediji je opisuju kao "problematičnu školu" kada je reč o bezbednosti.

Nastavnici su svojevremeno uložili žalbu inspektoratu škola u Švedskoj, jer su školska biblioteka i kafeterija otvorene za javnost, čime je stvorena nebezbedna sredina za decu.

Švedski premijer Stefan Loften, koji kasnije danas treba da poseti ovaj grad, saopštio je da je "ovo crn dan za Švedsku".

Tanjug/AP


Trolhetan je industrijski grad sa 57.000 stanovnika, severno od Geteborga, sedište bivšeg švedskog proizvođača automobila "Saab" koji je bankrotirao 2012.

Napadi u školama su retki u uobičajno mirnoj Švedskoj.

U pucnjavi u školi u Kungalvu na jugozapadu Švedske, 1961. jedna osoba je poginula, a šest ranjeno.

Nijedna masovna pucnjava se od tad nije dogodila, ali je jedan napad osujećen u gradu Malmeu na jugu zemlje 2004.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija