• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: webtribune

29.10.2015

00:00

(VIDEO) SENZACIONALNO: Rusija u roku od dve godine šalje majmune na Mars!

Vesti

(VIDEO) SENZACIONALNO: Rusija u roku od dve godine šalje majmune na Mars!

Podeli vest

Ruski naučnici su priznali da obučavaju majmune za ambicioznu misiju na Marsu koja počinje za samo dve godine. Rusi žele da prestignu SAD u trci za otkrivanje Marsa

Oni obučavaju rezus makaki majmune, koji bi mogli da postanu prvo živo biće koje je kročilo na Mars.

Ova vest je samo poslednji u nizu znakova da se Hladni rat ponovo zahuktava, ali u novom veku.

Početkom meseca, ruska svemirska agencija je objavila da će pokrenuti novu misiju na Mesec uz plan da se uspostavi stalna ljudska baza na Mesecu u narednoj deceniji.

Stručnjaci sa Ruske akademija nauka u Moskvi pripremaju četiri rezus makaki majmuna za misiju koja će početi za dve godine.

Životinje se obučavaju tri sata dnevno kako bi za dve godine mogle same da otputuju u svemir i stignu na crvenu planetu 2017. godine.

Naučnici ih uče da koriste džojstik, ali i da rešavaju matematičke zadatke i mozgalice. Oni svaki put kada uspešno reše zadatak bivaju nagrađeni sokom.

Kada se završi obuka, majmuni bi trebalo da budu osposobljeni da sami rešavaju zadatke. Naučnici se nadaju i da će majmuni moći da podučavaju druge majmune.

Vodeći stručnjak, Inesa Kozlovskaja, rekla je: „Mi pokušavamo da ih naučimo sve što možemo kako bi oni mogli da istražuju svemir van naše orbite“.

NASA se nada da će stići na Mars do 2030. godine, ali i Kina takođe priprema ambiciozni projekat za sletanje na Mars.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Misa

pre 8 godina

Ako nemaju majmune, neka se obrate nama, imamo ih koliko hoces !!!\n

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija