• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ruska reč

30.10.2015

08:59

RUSI RAZOTKRIVAJU NAJVEĆU AMERIČKU TAJNU! Da li su stvarno bili na Mesecu, ili su prevarili ceo svet?!

Vesti

RUSI RAZOTKRIVAJU NAJVEĆU AMERIČKU TAJNU! Da li su stvarno bili na Mesecu, ili su prevarili ceo svet?!

Podeli vest

Grupa ruskih entuzijasta i inženjera iz kosmičke sfere pokrenula je program prikupljanja sredstava za novu lunarnu misiju. Oni planiraju lansiranje satelita koji će fotografisati mesto sletanja kosmičkih brodova Apolo!

Većina Rusa, naime, još uvek ne veruje da su američki astronauti sleteli na Mesec. Organizatori projekta se nadaju da će u tom pogledu odagnati sve sumnje.

Projekat je na internetu objavljen 1. oktobra. Do kraja prikupljanja sredstava ostalo je nedelju i po dana, a inženjeri su već uspeli da sakupe preko 22 hiljade dolara, gotovo dvostruko više nego što je najavljeno u opisu projekta. Sredstva je doniralo preko 1000 sponzora, a jedan od njih je uplatio čak 8000 dolara.

Projekat je u Rusiji stekao popularnost zahvaljujući zanimljivom konceptu. Organizatori obećavaju da će javnosti predstaviti snimke lokacije na koju su sleteli američki astronauti sa rezolucijom triput većom od kvaliteta snimaka američke kosmičke agencije NASA.

- Vode se beskrajne rasprave o tome da li su Amerikanci zaista bili na Mesecu, a posebno da li su na njega sletele letelice Apolo - objašnjava za "Rusku reč" organizator projekta, bloger koji piše o kosmičkim temama Vitalij Jegorov. 

Bloomsbury Auction

Poslednji put bili u svemiru 1976.

Poslednja sovjetska misija na Mesec realizovana je 1976. godine, a 1988. godine poslednji međuplanetarni let „Fobos -2". Otada je Rusija satelite slala samo u orbitu oko Zemlje. Misije „Mars-96" i „Fobos-grunt" završile su u Tihom okeanu. Lansiranje međuplanetarne stanice za proučavanje Meseca „Luna-25", koje je bilo planirano još za 2012. godinu, nedavno je odloženo do 2019. U međunarodnom programu „Egzomars" Rusija učestvuje sa raketama i instrumentima koje koristi Zapad. Danas ruski naučni instrumenti lete oko Marsa i Meseca na satelitima strane proizvodnje. Jedan instrument je postavljen i na marsomobil Curiosity.

- Jedini način da se ovo pitanje reši je da se ode na Mesec i proveri. Zasad su to učinili samo Amerikanci: fotografisali su lunarne module i mesta gde su oni sleteli, a snimke su predstavili javnosti. Ali ne veruju svi u njihovu verodostojnost.

Vitalij ne sumnja da su Amerikanci bili na Mesecu. Ali, projekat ima i drugi cilj.

- Želim da pokažem da grupa ljudi može da realizuje kosmički projekat", kaže Jegorov. „Mladi inženjeri koji danas rade u kosmičkoj sferi su nezadovoljni, jer je sve što od njih naručuje 'Roskomos' namenjeno za letove oko Zemlje. To traje već decenijama. U projektovanju kosmičkih letelica narušen je razvojni kontinuitet među generacijama.

Trenutno u projektu već učestvuje preko 20 mladih stručnjaka. Ideju su podržali Komisija za borbu protiv pseudonauke Ruske akademije nauka i ruski muzej kosmonautike, koji je inženjerima-entuzijastima stavio na raspolaganje platformu za diskusije. Astronaut iz NASA Majkl Lopez Alegrija je o ruskom projektu pisao na Tviteru.

Bloomsbury Auction

Eksperti Instituta za kosmička istraživanja Ruske akademije nauka i Ujedinjene raketno-kosmičke korporacije zasad se samo dobrodušno osmehuju kada se spomene ideja mladih stručnjaka. Projekat još uvek nema ni konkretan predračun. On će biti izrađen u prvoj fazi stvaranja letelice.

Projekat će, naime, imati pet faza: izrada plana i proračun putanje leta, nacrt projekta, izgradnja, lansiranje i sam let. Sva sredstva koja su dosad sakupljena, i koja su ništavna u poređenju sa sumama potrebnim za izgradnju kosmičkih brodova, prema planu treba da budu utrošena na realizaciju prve faze. 

Međutim, pošto je najavljena suma već premašena, tim stručnjaka će pre roka moći da pristupi konstruisanju prvih modela satelitskih instrumenata i sistema. Ako sakupljena suma premaši i 24 hiljade dolara, biće započeto i projektovanje kompjutera za letelicu.

(VIDEO) SAT SA MESECA Otišao u ruke biznismena sa Floride za 1,6 miliona dolara!

(FOTO) DA LI JE OVIH 10.000 SLIKA dovoljan dokaz da smo bili na Mesecu?

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
steva

pre 8 godina

Savremeni teleskopi slikaju galaksije udaljene hiljade svetlosnih godina, a ne mogu da slikaju povrsinu meseca?

Petar Pan

pre 8 godina

Ovo je logično pitanje ... Bilo bi lepo da nam neko iz struke objasni kako se dokazi posete ne mogu videti teleskopima ...

Zoran

pre 8 godina

To nije logicno pitanje. Uzmi objektiv na aparatu koji izostrava milijardanma km daleke objekte, pa pokusaj da snimis nesto na 400.000km. Nece moci da izostri. Ali ja jesam da se provere Ameri.

zaradicawix

pre 8 godina

Jeste logicno. Ako ne moze da snimi Mesec teleskop koji ima mnogo veliko uvecanje, postoji valjda neki teleskop sa manjim uvecanjem koji moze kvalitetno sa snimi Mesec.

Baja

pre 8 godina

Kakvih budala ima i u Rusiji ovo je strašno. Hoće da snime mesec da bi dokazali da čovek tamo nije bio. Kretenčine.

sfsf

pre 8 godina

@Baja: Zasto skaces kao oparen? Gde pise da dokazu da nisu bili? Pise lepo da slikaju mesto gde su (kao) bili.

ivan

pre 8 godina

Bajo gnjido vrati se ispod kamena iz kog si dopuzao!

shtangla

pre 8 godina

Slusaj ti seronjo! To sa kamenom si naucio u svojoj selendri gledajuci svoje pa mislis da tako svi zive!

Aleks

pre 8 godina

Бајо штета што постојиш, трошиш ваздух који дешеш, трошиш храну коју једеш, сереш загађујеш околину, но и природа зна да направи девијацију, на жалост. Но тебе треба послати на месец да гледаш како се виори амерска застава у безваздушном простору, нека ти је са срећом.

Baja

pre 8 godina

Neverovatna količine sličnih onih zamlata u Rusiji. Nesretnici da li ste vi uopšte pročitali članak i šta te zamlate "rade" ...

Mahnit Besan

pre 8 godina

Terajte se vise sa rusima, ionako ih "volite" samo dok placaju.

Lala iz Banata

pre 8 godina

Misija Apolo 9 je prevara MILENIJUMA bas kao i rusenje kula onih BLIZNAKINJA na Menhetnu....a sve to da bi se zadrzalo u trezorima deponovano ( opljackano) svetsko zlato...koje je trabalo vratiti pravim i zakonitim vlasnicima koji su ga tu deponovali 1940 od straha zbog Hitlera... Ali ovi danasnji fasisti su mnogo opasniji od Hitlera i Musolinija koji su fasizam .. OTVORENO PROPAGIRALI....Amerikanci isto to rade ali prefrigano pod plastom nekakvih ljudskih prava ... zato su i opasniji....

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija