• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: fakti.org

02.11.2015

08:13

KINA SE PROBUDILA! Grade najveći sudarač čestica na svetu, biće dva puta moćniji od evropskog!

Vesti

KINA SE PROBUDILA! Grade najveći sudarač čestica na svetu, biće dva puta moćniji od evropskog!

Podeli vest

Kina počinje da gradi najveći kolajder (sudarač elementarnih čestica) na svetu. Takav da će čestice u njemu dostizati najveće ubrzanje na svetu. To treba da se dogodi već 2020. godine, objavio je direktor Instituta za fiziku visokih energija Kineske akademije nauka Van Jifan.

On je u intervjuu listu "China Daily" precizirao da će kineski kolajder biti dva puta veći od Velikog hadronskog kolajdera Evropske organizacije za atomska istraživanja (CERN), pomoću kojeg je 2012.e navodno bio otkriven Higsov bozon koji neki nazivaju "česticom Boga".

Prema njegovim rečima, kineski superkolajder imaće sedam puta veće energetske mogućnosti od evropskog. Jifan je otkrio: 

- Završili smo rad na koncepciji kolajdera. Sada prolazi ekspertske procene. Želimo da projekat imamo do kraja naredne godine. Naš Cirkularni elektron-pozitronski kolajder imaće obim od 50 do 100 kilometara. Generisaće milione čestica Higsovog bozona, što će nam omogućiti da dođemo do preciznije "slike" njegovih karakteristika.

Kineski kolajder biće sagrađen na severu zemlje, pored grada Cinhuandao. Odatle počinje Veliki kineski zid. Jifan je objasnio da je to mesto izabrano zbog "izuzetno povoljnih geoloških uslova". On je posebno ukazao: 

- Naš kolajder neće služiti samo Kini već celom svetu. Želimo da kod nas zbog njega dolaze fizičari iz celog sveta.

Kineski kolajder će koštati tri milijarde dolara. Glavni novac obezbediće Peking, ali nije isključeno da će u poduhvat uključiti i inostrane partnere.

Evropski hadronski kolajder, koji se nalazi pored Ženeve, dugačak je 27 kilometara i predstavlja "lanac" akceleratora i senzora. Nalazi se 100 metara ispod površine zemlje.

Evropski fizičari, koji sa njim rade, tvrde da su uspeli da generišu stotinak Higsovih bozona koji, kako veruju, daju objašnjenje zašto druge elementarne čestice imaju masu. Međutim, priznaju da su mogućnosti njihovog kolajdera nedovoljne se razotkriju struktura i svojstva Higsovog bozona.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija