• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: informer.rs

17.11.2015

08:15

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Džihadisti trpe strašne gubitke u Siriji, ali su u svetu sve opasniji!

Vesti

STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Džihadisti trpe strašne gubitke u Siriji, ali su u svetu sve opasniji!

Podeli vest

Posle žestokih vazdušnih udara ruskih, francuskih i američkih aviona Islamska država trpi teške gubitke na teritorijama pod njihovom kontrolom u Siriji, ali napadi na Pariz, Tripoli i druga mesta širom sveta pokazuju međunarodni potencijal koji džihadisti do pre samo godinu dana nisu imali, piše Gardijan

Pritisak ISIS u Siriji i Iraku po prvi put pokazuje ozbiljne znake slabljenja. Islamska država je izgubila kontrolu nad glavnim saobraćajnicama, koje povezuju njihova glavna uporišta, a nalazišta nafte koja su im donosila veliku novčanu dobit su bombardovana.

Napadi na Raku, glavno uporište džihadista, njih ukupno 20, ovog puta imali su za cilj delove grada koji do sada nisu bili meta, kao što su sportski stadioni, muzeji i administrativne zgrade.

Uprkos tvrdnjama da nije reč o vojnim ciljevima, francuski zvaničnici smatraju da su terorističke akcije u Parizu planirane upravo iz ovih lokacija.

Nešto istočnije, u blizini sirijsko-iračke granice, ponovljeni su američki napadi na tankere sa naftom, što je napravilo ogroman gubitak islamistima. Američki zvaničnici tvrde da su uništili 116 takvih tankera, prekinuvši tako sistem distribucije nafte kojom je trgovala Islamska država i ostvarivala veliki profit.

Kao posledica svega pomenutog, sve je veći broj onih koji napuštaju položaje ISIS, ali i sve veći broj poginulih boraca.

Vođe Kurda koji se poslednjih dana žestoko bore protiv džihadista ističu da Islamska država koju je proglasio Abu Bakr al-Bagdadi više nije veličine Jordana, već je rascepkana na delove oko Mosula, Anbara o Rake.

Masrur Barzani, šef bezbednosti Kudske regionalne vlade, međutim, upozorava da iako ISIS više nije jak kao što je bio prošle godine, ima veliku sposobnost da se brzo oporavi.

- Oni predstavljaju pretnju celom svetu. I dalje kontrolišju velika područja, vladaju milionima ljudi i šire se na delove sveta kao što je severna Afrika. ISIS je možda izgubio konvencionalne borbene sposobnosti, ali je sposoban da se brzo adaptira na nove taktike i forme terorizma, kao što se to dogodilo u Francuskoj - rekao je Barzani.

Time što je organizovala napad neverovatne snage u Parizu, srušila ruski avion u Egiptu i bombardovala Tripoli, Bagdad i Bejrut, Islamska država pokazala je međunarodni potencijal koji nije imala pre godinu dana. 2014. simpatizeri i ćelije grupe postojale su na svim tim područjima, ali bez kapaciteta ili uticaja koji su u poslednje vreme pokazali.
 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
024

pre 8 godina

Sad mogu da udare punom snagom na ISIS.. ?...pre nisu mogli pravili biznis sa naftom i... sad je napadnuta clanica Nata i moraju da okrenu politiku ..(da se odreknu krvavih para)...DEMOKRATIJA.

Izbori 2024

Vesti

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju
Politika

ZSO da se formira što pre! Makron očitao lekciju Aljbinu Kurtiju

Predsednik Francuske Emanuel Makron poručio je danas u telefonskom razgovoru sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem da pridaje veliki značaj napretku u formiranju Zajednice srpskih opština (ZSO) i istakao posvećenost dijalogu Beograda i Prištine, saopštila je Jelisejska palata.

23.04.2024

22:02

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?
Fudbal

Katastrofalne prognoze Španaca! Gudelj ne ide na Evropsko prvenstvo?

Selektor Srbije Dragan Stojković nije dugo mogao da uživa u lepim vestima, jer se Aleksandar Mitrović sjajno oporavlja od povrede butnog mišića. As Sevilje Nemanja Gudelj (32) će kako prenose španski mediji 99 odsto zbog povrede propustiti Evropsko prvenstvo (do 14. juna do 14. jula).

24.04.2024

06:46

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija