• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: nspm

18.11.2015

20:03

U BRITANIJI HAPSE TONIJA BLERA: Kriv je za rat u Iraku i pobunu terorističkih grupa?!

Vesti

U BRITANIJI HAPSE TONIJA BLERA: Kriv je za rat u Iraku i pobunu terorističkih grupa?!

Podeli vest

Građani Srbije ovih dana verovatno prilično zavide državljanima Engleske, u kojoj je pre šest sedmica počelo prikupljanje potpisa za hapšenje i podizanje optužnice protiv Tonija Blera, bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva

Ukoliko se prikupi dovoljan broj potpisa, Vlada Njenog kraljevskog veličanstva Elizabete Druge, čiji je premijer Dejvid Kameron, vođa konzervativaca, treba da povede raspravu u Donjem domu, posle koje bi se utvrdilo ima li osnove za pokretanje krivičnog postupka protiv njega za ratne zločine na Bliskom istoku.

U akciji započetoj krajem septembra dosad je prikupljeno 17.000 potpisa. Po već ustaljenom postupku u Velikoj Britaniji, peticija je objavljena na internet stranici vlade, pošto je prethodno morala da prođe “prvu fazu”, u kojoj vlada odlučuje da li će je uopšte prihvatiti da bude objavljena na njenom zvaničnom sajtu. (Oko 40% predloženih peticija se odbija, najčešće zbog toga što ne spadaju u nadležnost Vlade ili zato što se za sličnu stvar već prikupljaju potpisi).

Organizator peticije Stiven Smit napisao je na Vladinoj internet stranici sledeću kratku poruku:

“Služeći se lažima i obmanama, Toni Bler odveo nas je u rat u kome je poginulo više hiljada naših vojnika i više stotina hiljada iračkih civila.  Blerove akcije izazvale su velike poremećaje u čitavom regionu i podstakle pobunu terorističkih grupa.Zbog toga treba da bude uhapšen i smešten u zatvor.”

Peticija je ispunila uslove za prelazak u “ drugu fazu” u trenutku  kada je broj potpisnika prešao 10.000. Time se ona kvalifikovala u tzv. elitni klub, u koji dospeva svega 2% peticija i vlada je sada u obavezi da na nju odgovori.

screenshot

Međutim, ovi su odgovori  često samo ponavljanje načela Vladine politike, te je za uspeh čitave akcije neophodna sledeća faza: 100.000 potpisa. Kada se ta brojka dostigne, Vlada počinje raspravu u Donjem domu o Blerovoj delatnosti tokom invazije na Irak 2003. godine, u kojoj je bio glavni saradnik i saučesnik Džordža Buša.

Slično se poneo i četiri godine ranije, kada je bio vatreni pobornik napada na SR Jugoslaviju, u čemu je nadmašio čak i Bila Klintona. “Rat protiv Srba nije više samo vojni sukob”, izjavljivao je 1999. godine nasmejani cinik. “To je borba između dobra i zla, između civilizacije i varvarstva.”

U periodu od 24. marta do 10. juna 1999. godine, bombarderi zločinačke organizacije NATO u operaciji nazvanoj “Milosrdni anđeo” razorili su infrastrukturu Srbije, teško oštetili privredne i druge objekte, ne štedeći ni bolnice, škole, medijske kuće, spomenike kulture, crkve i manastire.

Tanjug

Konačan broj poginulih vojnika i civila nije utvrđen, materijalna šteta procenjuje se različito: od 30 do 100 milijardi dolara, dok su zbog bombi sa osiromašenim uranijumom kojom je NATO bombardovao Srbiju posledice po zdravlje i život budućih generacija nesagledive.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Svi komentari
Beloica

pre 8 godina

Nemojte tako mozda ce se covek naci uvredjen tako da smo mi Srbi varvari a on je gospodin iz civilizovane zemlje koja je unistila i unakazila bar pola sveta a pogotovo pod njegovom komandom

dragan

pre 8 godina

Tony Blair !!! Budi miran i spokojan ti najveci Fasisticki huskacu poslije Drugog Svjetskog Rata. ( Goebbels i Hitler bi ti pozavidjeli) Mozda ce te paziti i cuvati pod staklenim zvonom da ti ne bi koja cestica osiromasenog uranijuma usla u pluca. Znate one su samo namijenjene Srbima. Spavaj mirno Tony dobri Srpski andjeli bdiju nad tobom.

Milan

pre 8 godina

Ovde bi, u istoj situaciji, ti potpisnici bili nazvani izdajnicima. A npr. sada kada cujemo ovo uzivamo.

ajduk

pre 8 godina

Ovo ti je samo privid pravde, englezi su majstori u tome, zato se ne brini nema nista od toga.

Malo morgen

pre 8 godina

I na kraju priče, cela povika svesće se na tišinu.

Aleksandar

pre 8 godina

Gde baš sad ovo da ga snadje kad je počeo da savetuje našu vladu?Stvarno nemamo sreće.

slavisa

pre 8 godina

Traziti nadoknadu za materijalnu i nematerijalnu stetu koju je taj bizgov uzrokovao.

Suzana

pre 8 godina

Ko će meni vratiti oca koji je potpuno zdrav, umro od raka za samo 7 meseci. Lekari su samo govorili da je to sve posledica onog čime su nas bombardovali....Nadam se da će mu Bog platiti za sve što je zaslužio!

Da li se i nasi potpisi racuna

pre 8 godina

Ako se racunaju, nema brige, smesi mu se zatvor.

balkanicus

pre 8 godina

Šta reći a ne zaplakati? Koga mi da osuđujemo i da skupljamo potpise ...protiv Miloševića koji nas je doveo tu gde smo svojom bezumnom politikom? Protiv Vučića koji je bio Seseljova desna ruka a sada prima Toni Blera kao savetnika...ljudi prestanimo gledati u druge ..nama opasnost dolazi iz naših redova od bivših udbasa koji su još uvek na vlasti...Dačić koji je odavno trebao biti u zatvoru jer je bio deo zločinačke sps koja je uništila zemlju Srbiju , o čemu mi pričamo kad opravdavamo taj zločin Tonija Blera nad nama sa tim što biramo ljude koji su mu već pre pomogli da to i uradi. Počistiti svoje dvorište prvo a onda gledati u ttuđe !

Zemara

pre 5 godina

Bio je konsultant Vlade Srbije pre 4 godine, Vučić ga je doveo da implementira delivery unit sistem

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija