• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Telegraph.co.uk/Blic.rs/Informer.rs

18.11.2015

22:35

(FOTO) OPREZ Komarci šire Zika virus koji napada mozak beba širom Južne Amerike!

Vesti

(FOTO) OPREZ Komarci šire Zika virus koji napada mozak beba širom Južne Amerike!

Podeli vest

Zdravstvene vlasti širom Južne Amerike i Kariba u pojačanom su stanju pripravnosti zbog širenja Zika virusa, koji prenose komarci i koji možda izaziva urođena oštećenja mozga

Bolest, koja podseća na denga groznicu, prenosi komarac iz roda Aedes, a identifikovana je na Uskršnjem ostrvu (Čile) u februaru prošle godine, od kada se proširila na Brazil i Kolumbiju.

Iako su simptomi bolesti obično blagi, lekari u Brazilu ispituju moguću vezu između virusa i iznenadnog porasta broja beba rođenih sa mikrocefalijom, odnosno nepotpuno razvijenim mozgom i lobanjom.

Brazilsko ministarstvo zdravlja potvrdilo je u utorak da gotovo 400 novorođenčadi na području severoistočnog Brazila ima neuobičajeno male glave.

Većina ovih slučajeva zabeležena je u državi Pernambuko, gde je prosečan broj obolelih za godinu dana porastao sa deset na 268.

Mikrocefalija, koja često uzrokuje teškoće u razvoju i kognitivnim sposobnostima, dijagnostifikuje se kada je obim bebine glave manji od 33 centimetara, dok je normalan obim 33-38.

Dr Kleber Lus, infektolog sa Saveznog univerziteta Rio Grande do Norte, kaže da je u ovoj državi oko 80 majki, čije su bebe imale mikrocefaliju, u prvom tromesečju trudnoće takođe imalo simptome Zika virusa.

Prošle nedelje Brazil je proglasio zdravstvenu krizu širom zemlje radi usmeravanja resursa za otkrivanje uzroka. Ženama na severoistoku zemlje, koje planiraju da zatrudne, preporučeno je da se posavetuju sa timovima zdravstvenih stručnjaka.

- Za trudnice je važno da se pridržavaju pretporođajne procedure i ne uzimaju lekove na svoju ruku. Osim toga, važno je da izbegavaju izlaganje komarcima koji prenose bolest, naročito Aedes aegypti. Trudnice koje primete bilo kakav simptom bolesti treba da slede preporuke lekara - rekao je Klaudio Majerovič, direktor Odeljenja za kontrolu infektivnih bolesti.

Panamerička zdravstvena organizacija (PAHO), koja se nalazi u sastavu Svetske zdravstvene organizacije, u utorak je proglasila opasnost od epidemije i u drugim zemljama. 

Ovaj virus je prvi put izolovan 1947. godine kod rezus majmuna u Zika šumi, u Ugandi.

Ne postoji vakcina protiv bolesti, niti određene metode lečenja, a simptomi obično obuhvataju blago povišenu temperaturu (do 38,5 stepeni Celzijusa), osip i glavobolju, i traju oko nedelju dana. Pacijentima se obično prepisuju analgetici i lekovi za snižavanje temperature.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija