• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Beta

20.11.2015

16:39

NEMA VIZA ZA ZAPADNI BALKAN! EU donela odluku, pojačava se kontrola granica

Vesti

NEMA VIZA ZA ZAPADNI BALKAN! EU donela odluku, pojačava se kontrola granica

Podeli vest

Evropska unija će u sklopu danas usvojenih mera bitke protiv terorizma izmeniti odredbe Šengena i uvesti pasoške kontrole na šengenskim granicama i za državljane Evropske unije, ali režim bez viza za boravak do tri meseca i dalje ostaje na snazi za građane država Zapadnog Balkana

Kako je na završetku hitno sazvanog zasedanja ministara unutrašnjih poslova i pravosuđa izjavio luksemburški ministar Šnajder, od Evropske komisije je zatraženo da odmah izvrši "ciljane izmene Kodeksa šengenskih granica, imajući u vidu tehnološki napredak kako se ne bi kočio promet putnika".

Ministri su se dogovorili o "sistemu šengenske granične kontrole zemalja članica, a to je elektronska povezanost s bazama podataka Interpola na svim graničnim prelazima, uz obaveznu proveru isprava i putnih dokumenata".


SENIĆ SMIRUJE GRAĐANE: Nećemo morati ponovo da vadimo vize!

Francuska je posebno insistirala na kontroli svih migranata na spoljnim granicama Unije uz automatske provere preko Sistema informacija Šengena (SIS), mehanizma o izdatim vizama članica EU i baza podataka Interpola.

Ministri su se saglasili da se u sklopu migrantske krize zavede obavezno uzimanje otisaka prstiju i popis identiteta i dokumenata na spoljnim granicama, uz mnogo veću ulogu policijske agencije Europol i Fronteksa, tela za zaštitu spoljnih granica EU.

Pariz odlučno zahteva da se formira granična straža EU, smanji priliv imigranata preko Grčke, uz jačanje dijaloga u tom cilju naročito s Turskom i automatsko vraćanje migranata koji ne mogu dobiti azil u EU.

Ministri EU su se takođe dogovorili o merama koje odmah ili u vrlo kratkom roku moraju biti sprovedene kad je u pitanju takođe mnogo oštriji nadzor spoljnih granica Unije, popis i razmena među vlastima EU podataka o putnicima koji avionom putuju u, iz i unutar Evropske unije, daleko tešnjoj razmeni policijskih i obaveštajnih informacija o licima osumnjičenim ili u dosluhu s terorističkim mrežama.


PRETI HAOS, EU SE CEPA NA DVA DELA! Danas odluka o izmeni Šengenskog sporazuma!

Takođe su usvojene mnogo strože mere za suzbijanje pranja novca i presecanje finansiranja terorističkih mreža, zaplenu novca i imovine lica upletenih u terorizam, kao i za sprecavanje šverca oružja, a francuski ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev je upozorio da je Balkan jedan od glavnih izvorišta ilegalne trgovine oružjem.

Francuski ministar Kaznev je podvukao da će promene Kodeksa Šengena omogućiti "sistematske i obavezne provere na svim spoljnim granicama i za sva lica koja ulaze u šengenski prostor, uključujući one koji uživaju pravo na slobodno kretanje".

Zamoljeni da objasne da li to znači neke promene u režimu koji državljanima Srbije i drugih zemalja Zapadnog Balkana omogućava da bez viza borave do tri meseca u šengenskom prostoru EU, izvori u Evropskoj komisiji su objasnili da tu neće biti nikakve promene za nosioce biometrijskih pasoša, ali će biti kontrolisani i unutar šengenskog prostora tamo gde su privremeno ponovo uspostavljene granične kontrole.

Te kontrole će se odvijati uz automatsku proveru, sravnjivanje baza podataka centralnog EU Sistema šengenskih informacija(SIS) i Interpola, da bi se utvrđivalo kretanje džihadista i odmah imalo uvid u međunarodne poternice, objasnio je francuski ministar.


DEVENPORT: Nije tačno da se ukida Šengen!

Kaznev je rekao da je Francuska zatražila i da svi migranti na spoljnim granicama EU budu podvrgnuti bezbednosnim proverama preko SIS-a, baze podataka Interpola, sistema EU za podtke o izdatim vizama i baza podataka država članica, kao i da osoblje agencije Fronteks za zaštitu spoljnih granica Unije mogu takođe vršiti ove provere uporedo s policijama članica EU.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija