• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Tanjug

22.11.2015

14:56

(FOTO) OD PASTOROVE KĆI DO TITANIJUMSKE FRAU: Decenija vlasti Merkelove

Vesti

(FOTO) OD PASTOROVE KĆI DO TITANIJUMSKE FRAU: Decenija vlasti Merkelove

Podeli vest

Desetogodišnjicu svoje vladavine nemačka kancelarka Angela Merkel dočekuje u senci sve većeg pritiska zbog izbegličke krize, suočena sa najvećim izazovom u dosadašnjoj karijeri

Odrasla u istočnoj Nemačkoj kao pastorova kći, Merkelova (61) ušla je u politiku tek sa 36 godina, sa 51 je postala prva žena na čelu Nemačke, a danas je, po Forbsovoj listi, najmoćnija žena sveta.

Tokom decenije na kancelarskoj poziciji Merkelova je značajno doprinela nemačkom ekonomskom oporavku, buđenju samopouzdanja i snažnom repozicioniranju Nemačke na svetskoj sceni.

Pokazala je liderstvo tokom finansijske krize EU, u rešavanju ukrajinskog konflikta, ali i najveće izbegličke krizi koja je podelila Evropu. Ipak, upravo priliv izbeglica - trenutno pitanje svih pitanja za Evropu sa kojim se kancelarka u početku dobro nosila, sada joj postaje sve teži teret i najveći izazov, ocenjuju nemački mediji.

AP PHOTO

Od početka njenog trećeg mandata 2013. godine, Nemačka je počela da igra aktivniju diplomatsku ulogu, ali je ostala dosledna protivljenju jačanja svoje vojne uloge u inostrantvu.

Kada je Merkelova došla na vlast, 2005. godine stopa nezaposlenosti u Nemačkoj bila je 11 odsta, a danas na desetogodišnjicu njene vladavine svega šest odsto Nemaca nema posao.

Osim odluke o postepenom povećanju starosne dobi za odlazak u penziju sa 65 na 67, Merkelova nije nametnula Nemcima bolne reforme i uspela je zadrži najznačajniju evropsku ekonomiju na dobrom koloseku.

KRIVICA! Angela Merkel potvrdila odgovornost nacista za Holokaust!

Veliki poreski prihodi zahvaljujući zdravoj ekonomiji, omogućili su nemačkoj vladi prošle godine da donese izbalansirani budžet i to prvi put od 1969. godine bez deficita - što je jedno od dostignuća na koje je Merkelova najviše ponosna.

AP PHOTO

Najmnogoljudnija zemlja EU doživela je mnoge promene tokom poslednje decenije, ali je Merkelova zadržala poverenje građana pre svega privrednom i političkom stabilnošću zbog čega je dobila nadimak "Muti".

Sve do nedavno, kada je usled zabrinutosti zbog izbegličke krize podrška kancelarki i njenoj koaliciji CDU/CSU počela da opada. Analitičari se, međutim, slažu da uprkos kritikama zbog politike "otvorenih vrata" prema izbeglicama, kancelarka nema dostojnog rivala ni alternativu na unutrašnjoj sceni.

ANGELA U PROBLEMIMA! Skandal za skandalom u Nemačkoj

Takođe se slažu da i će od načina na koji bude rešavala ovo pitanje, umnogome zavisiti njena politička budućnost. Upitana pre nedelju dana o planovima za budućnost, ona je odbila da kaže da li je zainteresovana za četvrti četvorogodišnji mandat 2017. godine, mada se pretpostavlja da hoće.

AP PHOTO

Izvesno je da u redovima svojih demohrišćana nema ozbiljnijeg rivala, a ni među socijaldemokratama koje se godinama bore da dobiju podršku veću od 25 odsto.

Politikolog Herfrid Minkler sa Humboltovog univerziteta u Berlinu kaže da niko, pre 10 godina, ne bi predvideo da će Merkelova ostati na vlasti tako dugo, ali da ona u ovom momentu nema ozbiljnog izazivača.

Može se reći da je svoju desetogodišnju vladavinu definisala moralnom čistotom, proračunatom praktičnošću i realpolitikom, a mediji se slažu da je i posle toliko vremena na svetskoj političkoj sceni kancelarka i dalje "prava enigma".

AP PHOTO

Što se tiče planova za proslavu današnjeg jubileja, njen portparol Štefen Zajbert je rekao da ne zna za "neke naročite planove tim povodom i da se kancelarka danas neće pojavljivati u javnosti".


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)
nije prošao

Preko Horgoša švercovao kofer prepun blaga! Zlatne i srebrne antikvitete prikrio ličnim stvarima u ručnom prtljagu (FOTO)

Carinski službenici su 23. aprila 2024. godine na graničnom prelazu Horgoš, u saradnji sa policijom, otkrili neobičan pokušaj jednog putnika, da u ličnom prtljagu prokrijumčari preko 300 komada starinskog pokućstva, bodeža u koricama, časovnika i nakita, za koje se pretpostavlja da bi pored materijalne, mogli imati i antikvitetnu vrednost.

24.04.2024

15:10

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija