• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Avaz

30.11.2015

22:17

PRETI NAM KATASTROFA: Zabrinjavajući porast temperature ugožava život na Zemlji!

Vesti

PRETI NAM KATASTROFA: Zabrinjavajući porast temperature ugožava život na Zemlji!

Podeli vest

U Parizu je u toku ključna UN-ova konferencija usmerena prema dogovoru o novom globalnom pristupu sve većim klimatskim promenama

Pregovarači iz 195 zemalja pokušaće da postignu dogovor unutar dve naredne sedmice, koji bi bio usmeren smanjivanju emisije štetnih ugljičnih gasova. Govore će na velikom samitu nazvanom COP21 održati šefovi 147 zemalja, a promovisaće se inicijative za sve veću podršku zelenim tehnologijama.

Ali, istovremeno, najsiromašnije zemlje učesnice samita ističu bojazan da ih "se zapostavlja" u pokušaju za novim dogovorom vezanim za klimatske promene. Pregovore će službeno voditi Francuska, a mere bezbednosti u Parizu su na najvišem mogućem nivou, s obzirom na nedavne krvave terorističke napade i ogroman broj žrtava u njima.

Prekretnica

- Biće to prekretnica koja je svetu potrebna - istakao je još tokom vikenda francuski ministar vanjskih poslova Loren Fabius.

Pregovorima će prisustvovati i američki predsednik Barak Obama, te britanski premijer Dejvid Kameron, koji će obojica u Parizu ostati tek jedan dan, ali od njiih se očekuju brojne značajne najave.

Grupa od 20 zemalja okupljenih u plan "Misija inovacija", među kojima se nalaze SAD, Francuska i Indija, težiće udvostručenju investicija u zelenu energiju u periodu od naredih pet godina.

I milijarderi su 'in'

Milijarderi poput Billa Gejtsa i Marka Zukerberga isto tako su najavili ulaganja u projekte jeftine i zelene energije, svake godine nakon 2020. U drugoj inicijativi, Francuska i Indija su najavile globalnu alijansu koja bi okupila 100 zemalja bogatih solarnom energijom u tropskim regijama da ubrzano počnu da širr dostupnost energije proizvedene sunčevim svetlom.

Takođe, nekolicina evropskih zemalja u saradnji sa Svetskom bankom, najavilo je osnivanje fonda vrednog 500 miliona dolara, koji je osmišljen kako bi pomogao zemljama u razvoju.

Žrtve dogovora

Ipak, među svim najavama i izrazima dobre volje, raste i zabrinutost među najsiromašnijim zemljama sveta da bi se njihov interes mogao žrtvovati u postizanju tih dogovora. Većina pregovora odvijaće se oko novog sporazuma koji bi ograničio porast globalne temperature za do najviše 2 stepena Celzijusa.

Ali procene više od 180 nacionalnih planova koji su predani, sugerišu to da, ako se i provedu, svet će videti porast globalne temperature koji će iznositi gotovo 3 stepena Celzijusa.

- Svi znamo posledice porasta globalne temperature, šta će to učiniti okeanima, na primer. Problemi porasta globalne temperature su ogromni i to se mora da izbegne pod svaku cenu - smatra prirodnjak Ser Dejvid Atenboro, a prenosi BBC.

 

PROČITAJTE JOŠ:

(VIDEO) ŽESTOK OKRŠAJ U PARIZU Policija silom uvodila red u centru Pariza!

IZA ZATVORENIH VRATA! Putin i Obama se sastali u Parizu!

(FOTO) ČUDO! Evo zašto je Samit u Parizu istorijski


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija