• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: RTS

04.12.2015

23:27

JANEZI U PROBLEMU:  Slovenija pala na NATO testu!

Vesti

JANEZI U PROBLEMU: Slovenija pala na NATO testu!

Podeli vest

Nedavna misija NATO-a koja je ispitivala odbrambene kapacitete Slovenije ustanovila je da ona kao članica ne doprinosi dovoljno, da ne drži obećanje o povećanju investicija u odbranu i da je dovela u pitanje kredibilitet izjava premijera Mira Cerara da će se to promeniti, tvrdi mariborski dnevni list "Večer", prenosi hrvatski "Jutarnji list"

NATO od članica očekuje izdvajanje oko dva posto BDP-a za troškove odbrane, a Cerar je obećao da će se budžetski deo namenjen odbrani iduće godine zadržati na ovogodišnjem nivou od 0,95 posto BDP-a, ali da će onda sledećih godina postepeno početi da raste.

Međutim, vlada je za iduću godinu smanjila sredstva namenjena odbrani na 0,94 BDP-a, a još manje planira za 2017. godinu, kad bi za tu svrhu namenila milion evra manje nego 2016. godine, odnosno 374 miliona evra, piše list.

Zamerke na račun nedovoljnog izdvajanja Slovenije za odbranu, ali i njen nedovoljni angažman u međunarodnim misijama članovi inspekcije NATO-a su "bez diplomatskih rukavica" izneli ministarki odbrane Andreji Katič i drugim zvaničnicima.

Uz to, prema nalazima inspekcije NATO-a, struktura slovenačkih vojnih troškova je sasvim pogrešna, jer 80 posto sredstava ide za plate, dok je izdvajanje za investicije minimalno.

Inspekcijske misije NATO saveza u zemljama članicama treba da rezultiraju izveštajem o tome koliko je svaka članica verodostojan partner i kakav je njen udeo u ukupnoj efikasnosti kolektivnog sistema odbrane, navodi Večer.

Dodaje da će tako sredinom iduće godine biti poznato i koliki je kredibilitet Slovenije u NATO savezu.

U tom smislu treba tumačiti i izjavu slovenačkog ministra spoljnih poslova Karla Erjavca, koji je ove nedelje u sedištu NATO-a u Briselu rekao da će Slovenija morati da posveti više pažnje troškovima odbrane i jačanju vojnih kapaciteta, nakon niza godina kada su ti troškovi padali zbog štednje i finansijske stabilizacije, navodi Večer.

Da je nedavna inspekcijska misija našla niz zamerki na račun slovenačkog doprinosa u NATO-u, potvrdio je za list Večer predsednik parlamentarnog odbora za odbranu Matej Tonin, rekavši da članstvo donosi privilegije, ali i obaveze, te da se ne ispunjavaju obećanja koja je premijer Cerar dao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu prilikom njegove posete Ljubljani u junu ove godine.


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Lala iz Banata

pre 8 godina

Што једноставно не уведу АКЦИЗЕ на НАТО обавезе...? Ако то не успе увек могу да се врате на стари, опробани метод: " Чупања бркова"...!!!

sinisa

pre 8 godina

pa dobro dosli u nato...nije to stara juga pa da mozes da muvas I pricas price...treba stalno kupovati vojno oruzje koje je po nato standardima...naravno I slati odredjeni broj vojnika u razne misije po celom svetu...

Dragomir

pre 8 godina

Било овако ... Ало,Румунија,ми вас примили у НАТО!Али ...?Нема ту ... Али!Ево поклањамо вам два ратна брода.Додуше мало су остерели али воду не пушћају.И тако се Румунија овајди али прође неко времеееее! ... Е,сада Румунијо да платите модернизацију? ... Али? ... Пардон,нема ту ,али? ...Уна,дој,трој,патро,шише,шапће,опће,ној,цеш?Чим укапирам шта сам написао јавићу вам!

XXL

pre 8 godina

Slovenija iako članica EU i NATO-a ponaša se kao da je i dalje u SFRJ i da joj je vojska u sastavu JNA. Teraju "janezi" po svome i to ti je.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija