• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: tangosix.rs

15.12.2015

20:46

(VIDEO) PUTINOVA NEOSVOJIVA TVRĐAVA: Ovim oružjem raspolaže vojska Rusije na Krimu!

Vesti

(VIDEO) PUTINOVA NEOSVOJIVA TVRĐAVA: Ovim oružjem raspolaže vojska Rusije na Krimu!

Podeli vest

Nakon što je februara 2014. godine bez ispaljenog metka vratila Krim u svoje granice, Rusija je odlučila da na tom poluostrvu stacionira jake vojne snage koje uključuju i Vazdušno-kosmičke snage (VKS) kao i PVO

Zaposednuti su aerodromi na kojima su se i pre bazirali avioni i helikopteri ruske mornaričke avijacije ali i aerodromi ukrajinskog RV-a i Mornarice.

Ovime je Rusija osigurala bezbednost strateški važnog mesta u regionu i verovatno obesmislila svaku pomisao vlasti u Kijevu da bi u budućnosti mogla da preuzme bilo kakav ozbiljniji vojni napad na Krim.

Pre nego što je Krim ponovo nakon 1954. godine ušao u sastav Rusije, na poluostrvu su se već nalazile određene ruske vazduhoplovne jedinice, pre svega mornaričke avijacije (MA VMF) iz sastava Crnomorske flote ruske Ratne Mornarice.

Reuters

U bazi Kača nalazio se mornarički puk sa dve eskadrile, jednom helikopterskom sa helikopterima Ka-27, Ka-29 i Mi-8 i jednom avijacijskom eskadrilom sa avionima Be-12, An-26 i Tu-134.

Novofedorovka je bila baza u kojoj su se obučavali ruski mornarički palubni piloti i gde su povremeno bazirani avioni Su-33 i Su-25UTG kako bi se posade uvežbavale za sletanje i poletanje sa nosača aviona.

sputnik

Za to je u bazi bila izgrađena tzv. Nitka, verna kopija dela palube nosača aviona sa koje poleću avioni – tzv. „ski jump“. Rusi su nešto slično izgradili i u bazi Jejsk gde se nalazi centar za obuku pilota MA VMF.Na aerodromu Gvardeskoje nalazio se mornarički puk sa jednom eskadrilom aviona Su-24.

Public

 

Od vojnih vazduhoplovnih jedinica Ukrajine, na aerodromu Novofedorovka nalazila se 10. mornarička avijacijska brigada sa avionima Be-12, An-2 i An-26 kao i helikopterima Ka-27, Ka-29, Mi-8 i Mi-14. Svi operativni vazduhoplovi uspeli su da pre dolaska ruskih trupa prelete na aerodrom Kulbakino koji se nalazi u južnoj Ukrajini blizu crnomorske obale.

 

Public

U vazduhoplovnoj bazi Belbek bila je stacionirana 204. lovačka avijacijska brigada sa avionima MiG-29 i L-39. Na aerodromu se zateklo oko 49 aviona od kojih je Ukrajni vraćeno 37 a zanimljivo je da je ostavljeno desetak aviona koji su bili operativni. Oni međutim nisu ušli u sastav ruskih vazduhoplovnih snaga.

Prvi na scenu stupili su helikopteri koji su vrlo brzo nakon ulaska specijalnih jedinica i kopnenih trupa doleteli iz ruskih baza a u pitanju su bili srednji transportni višenamenski helikopteri Mi-8MT i AMTŠ kao i desantno-jurišni Mi-24P i Mi-24VM. Oni su se mogli videti iznad glavnih vojnih ali i vazduhoplovnih baza a njihovo pojavljivanje je pored eventualne vatrene podrške iz vazduha imalo za cilj i demonstraciju sile.

Public

Tokom 2014. na Krim su iz baze Krimsk u bazu Belbek preleteli lovci Su-27 i Su-30, zatim iz baze Morozovsk u bazu Gvardeskoje taktički bombarderi Su-24 i iz baze Primorsko-Ahtarsk u bazu Gvardeskoje jurišnici Su-25. Helikopteri su doleteli iz baza Buđonovsk, Klučevoje-Pribilovo i Korenovsk.

Sve jedinice i vazduhoplovi koji su preleteli na Krim pripadali su 4. Komandi VVS i PVO koja pripada Južnoj vojnoj oblasti sa komandom u Rostovu na Donu.

U toku 2015. godine ova Komanda je preformirana u 4. armiju VVS i PVO a sličan status imala je do 2009. godine. U okviru nje je takođe ove godine formirana 27. mešovita avijacijska divizija sa komandom u Sevastopolju, u bazi Belbek.

U njen sastav ušao je 37. mešoviti avijacijski puk u bazi Gvardeskoje sa jednom eskadrilom od oko 12 aviona Su-24M i jednom eskadrilom od oko 12 jurišnih aviona Su-25SM i UB.

Public

Na aerodromu Belbek nalazi se zatim 38. lovački avijacijski puk koji se sastoji od jedne eskadrile sa 12 lovaca Su-27SM i 4 Su-30M2 i druge eskadrile sa oko 12 aviona Su-27P i dva Su-27UB.

Na aerodromu Džankoj zadnji je formiran 39. helikopterski puk čiju udarnu snagu čini jedna eskadrila sa oko 16 borbenih helikoptera Ka-52 i jedna eskadrila sa oko 11 helikoptera Mi-24VM. Pored njih u bazi su primećeni i srednji transporteri Mi-8 ali i teški Mi-26.

Kada je reč o Mornaričkoj avijaciji Crnomorske flote, u bazi Kača ostao je stacioniran 318. samostalni mešoviti avijacijski puk sa helikopterskom eskadrilom u kojoj lete protivpodmornički helikopteri Ka-27PL, spasilački Ka-27PS, desantno-jurišni Ka-29 i srednji transporteri Mi-8MT/MTV-2 a u sastavu puka je i avijacijska eskadrila sa transportnim avionima An-26, putničkim Tu-134 i amfibijama Be-12

 

PROČITAJTE JOŠ: 

STROGO POVERLJIVO, PUTIN ŠALJE ORUŽJE: Srpska vojska postaje regionalna sila!

(VIDEO) ONA JE MOĆNA ARMATA: Zapad je zove "ruska zver", a Putinovi vojnici joj tepaju "Mašenjka"

(VIDEO) OVIM SE BRANI NEBO RUSIJE: Putinova vojska dobija S-500, a onda i S-1000!


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Aleksandar

pre 8 godina

Bravo za komentar, "bistrina" ti kipi na sve strane, ti ne moraš, da se brineš priroda je uradila sve.

Izbori 2024

Vesti

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković
Društvo

Poslednji pozdrav: Sahranjen zastavnik Mijodrag Tošković

Zastavnik Mijodrag Tošković, pripadnik 72. brigade za specijalne operacije koji je stradao prilikom realizacije redovnih vežbovnih aktivnosti desantiranja iz helikoptera na vodenu površinu kanala Dunav-Tisa-Dunav, sahranjen je danas uz vojne počasti u Staroj Pazovi.

18.04.2024

17:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Magazin

Džet set

Srbija